EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Γκίκα, χάσαμε … Μηδέν από μηδέν, μηδέν!

Μηδέν από μηδέν, μηδέν! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της φθινοπωρινής συνάντησης των Παρισίων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα θέματα και μετέθεσαν τις αποφάσεις για το τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Στο θέμα των φοροελαφρύνσεων δεν πήραμε απάντηση, στο θέμα των κόκκινων δανείων δεν υπήρξε συμφωνία, η παράταση της άρσης των πλειστηριασμών δεν έπεσε καν στο τραπέζι, αντίθετα η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για επιτάχυνση της διαδικασίας στα δικαστήρια. Η πλευρά της τρόικας εμφανίστηκε κάθετη σε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και συμφώνησαν να περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για να επανέλθουν στο θέμα. Το θέμα του χρέους ούτε καν συζητήθηκε, παρά μόνο στους διαδρόμους. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ, θα υπάρξει συνάντηση αργά τον Νοέμβριο.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι πέτυχε τον σκοπό που είχε η επίσκεψη στο Παρίσι και ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της έκτης κατά σειράν αξιολόγησης, ώστε και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της προηγούμενης επίσκεψης, που ουσιαστικά κράτησε 11 μήνες. Το ότι η ελληνική αποστολή εμφανίζει ως επιτυχία ότι η τρόικα αποδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 50% των 542 δράσεων που έχει αναλάβει δεν συνιστά κατόρθωμα, καθώς απομένει το άλλο μισό των δράσεων!

Στα τέλη του μήνα ( και στην Αθήνα) η κυρίως διαπραγμάτευση!

Αντί για  φως από την πόλη του φωτός, το τοπίο στην ομίχλη παραμένει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί όλα τα «κόκκινα» σημεία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης δεν λύθηκαν στο Παρίσι, αλλά θα επιστρέψουν μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών μας δριμύτερα στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, έχοντας πάρει το μήνυμα, προσπάθησε όλες αυτές τις μέρες μεθοδικά να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς γιατί φοβόταν ότι θα περάσει κάτω από αυτόν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που από το Μαξίμου τόνιζαν ότι «θεωρούμε ότι έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά εκείνοι δεν μπορούν ακόμη να το πιστοποιήσουν.

Οταν έλθουν στην Αθήνα, επιδιώκουμε να έχουμε πάει σε υψηλότερο ποσοστό», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί περισσότερες από τις 542 μνημονιακές δράσεις, αλλά η τρόικα δέχεται ότι μόνο οι μισές έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, το Μαξίμου έκανε ένα κλικ πιο κάτω στον χαρακτηρισμό της συνάντησης του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς την προκαταρκτική (για να αποφευχθεί το κακό προηγούμενο της προηγούμενης αξιολόγησης που κράτησε 11 μήνες), και επισήμανε ότι πλέον την πολιτική διαπραγμάτευση θα την αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, προαναγγέλλοντας στην ουσία συναντήσεις τόσο με την κυρία Μέρκελ όσο και με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις της τρόικας.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους «δικούς» του ανθρώπους που μετείχαν στις συναντήσεις, τους κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, μια και εκτός των άλλων έχουν χρεωθεί να του φτιάξουν τον «σκελετό» της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με βάση τα σημεία «αντοχής και ανοχής», ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ελληνική αξιολόγηση.

Βασικός στόχος του κ. Σαμαρά παραμένει το «πακέτο» αυτή τη φορά να μην είναι άδειο, αν και τα βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί -ούτε καν άνοιξαν-, όπως είναι το τι θα γίνει με το χρέος αλλά και με τη μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί από τις δικαστικές αποφάσεις, τόσο για τους δικαστικούς όσο και για τους στρατιωτικούς. Εν Αθήναις, λοιπόν, τα σπουδαία, με ενδιάμεσο σταθμό τη συμπρωτεύουσα…

Ν. Ελευθερόγλου
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID