EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αντιδρούν για μια καλύτερη ζωή

«Δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε υγεία και εκπαίδευση».

Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στις εξεγέρσεις που ξεκίνησαν το 2013 στη Βραζιλία. Μεγάλο μέρος του λαού της «χώρας του καφέ» εναντιώθηκε στο αυξημένο κόστος που καλείται να πληρώσει η Βραζιλία για το επικείμενο Μουντιάλ. Δεν γίνεται η πολιτεία να αδιαφορεί για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συνεχώς, αλλά να δίνει δισεκατομμύρια στην κατασκευή γηπέδων! Η παραπάνω θέση ήταν η αιτία όσων έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Βραζιλία.

Βέβαια, οι «σειρήνες» για την αδυναμία της χώρας της Λατινικής Αμερικής να φιλοξενήσει το Μουντιάλ είχαν ηχήσει τρία χρόνια πριν, το 2011. Τα αιματηρά επεισόδια του παιχνιδιού Γκουαρανί-Πότε Πρέντα, γνωστό και ως «Καμπίνας ντέρμπι», έφεραν στην επιφάνεια τόσο τον -ήδη γνωστό- ένθερμο χαρακτήρα των Βραζιλιάνων όσο και τα λάθη της τοπικής αστυνομίας, η οποία δεν ήταν σωστά επανδρωμένη. Μόλις από εκείνη την περίοδο, τον Ιούλιο του «11, οι πρώτες «μουρμούρες» κατά της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην εν λόγω χώρα έκαναν την εμφάνισή τους.

                          

Το κύμα δυσαρέσκειας για τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες έκανε αισθητή την παρουσία του τον «εφιαλτικό» Ιούνιο του 2013. Με αφορμή τις… αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (!), ορδές Βραζιλιάνων ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε σκληρά επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία. Βαθύτερα αίτια του «πολεμικού σκηνικού» που μέτρησε ένα μήνα ζωής στη χώρα ήταν η υποβαθμισμένη ποιοτικά ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών παρά τις αυξημένες δαπάνες της κυβέρνησης ενόψει Μουντιάλ. Χωρίς τα βασικά ως τα προς το ζην, ο κόσμος -όπως είναι λογικό- αδιαφορούσε για την κατασκευή των υπερπολυτελών γηπέδων.

Μάλιστα, η εξέγερση αυτή ήταν η μεγαλύτερης έκτασης αντίδραση που έζησε η Βραζιλία μετά το 1992, όταν πολλοί είχαν εναντιωθεί στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο. Με εκατοντάδες τραυματισμένους, λεηλασίες σε δημόσιες και μη περιουσίες και μία γενικότερη εικόνα καταστροφής, τα πράγματα ηρέμησαν για λίγους μήνες. Όμως, κανείς δεν έλυσε τα προβλήματα των Βραζιλιάνων και τα αίματα… φούντωσαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα.


                            

Το Φθινόπωρο του περασμένου έτους η κατάσταση ξέφυγε και πάλι. Η πολιτεία μην μπορώντας να κατευνάσει τα πλήθη, έδωσε εντολή να γίνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ. Οι δυνάμεις καταστολής ήρθαν και πάλι «στα χέρια» με τους διαδηλωτές. Η θέση του κόσμου ήταν σαφής. Δεν τους ενδιέφερε το Μουντιάλ παρά μόνο η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας.
Πλησιάζοντας προς το Παγκόσμιο Κύπελλο, από τις αρχές του 2014 εκδηλώθηκαν κι άλλα επεισόδια. Η «βιτρίνα» που παρουσίαζε η Βραζιλία έμοιαζε ολοένα και ασχημότερη προς τον Δυτικό κόσμο, ο οποίος ήταν πια σε θέση να καταλάβει την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Στο πλευρό των διαδηλωτών είχαν σταθεί από καιρό και οι «άνθρωποι των γραμμάτων» που τόνιζαν πως τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τα γήπεδα, έπρεπε να δοθούν για χάρη της κακής ποιοτικά παιδείας αλλά και του συστήματος υγείας. Τότε ανακοινώθηκε πως οι αρχές θα αυξηθούν κατά 170.000 άτομα, κάνοντας προσλήψεις ομάδων ασφαλείας ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης.

                           

Μάλιστα, πέραν την αύξησης προσωπικού, δημιουργήθηκαν και ειδικές στολές για τους αστυνομικούς. Ο κινηματογραφικός «Robocop» πέρασε στην καθημερινότητα των Βραζιλιάνων. Με νέες στολές, δακρυγόνα, σπρέι, όπλα με σφαίρες καουτσούκ και γκλοπ οι αρχές είχαν ξεκάθαρες εντολές: να καταστείλουν κάθε αντίδραση κατά του Μουντιάλ με οποιονδήποτε τρόπο.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Ντίλμα Ρούσεφ συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των «εξεγερμένων» ακόμα και λίγες μέρες πριν την πρώτη σέντρα. Με διαφορετικές αφορμές αλλά τα γνωστά αίτια, ο κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ρίο, το Σάο Πάολο αλλά και την Μπραζίλια είχαν μικρότερη έκταση από αυτά του καλοκαιριού του 2013, όμως έθεσαν εκ νέου υπό αμφισβήτηση το πλαίσιο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Τύπος προτρέπει ανοιχτά τον φίλαθλο κόσμο να μην πάει στη Βραζιλία, ενώ ομοσπονδίες χωρών εφιστούν την προσοχή των ταξιδιωτών τους. Η παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου δέχεται ένα βαρύτατο χτύπημα του οποίου οι συνέπειες μένει να φανούν τις επόμενες μέρες…

Πηγή: www.coppa.gr
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID