EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο «μικροσκόπιο» το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου

Καταγγελία με βαρύ περιεχόμενο για το Μεταμοσχευτικό πρόγραμμα του Ωνασείου βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αφορά στα κριτήρια και τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι μεταμοσχεύσεις στο Ωνάσειο – όπως πληροφορείται μάλιστα το πρόκειται να απασχολήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου στην πρώτη του συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιουνίου, με  επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής, κ. Νίκο Νικητέα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ποσοστό θνητότητας των μεταμοσχευμένων έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία 5ετία, έως και τέσσερις φορές περισσότερο, σε σχέση με τον αντίστοιχο διεθνή επιστημονικό δείκτη, αλλά και με το προηγούμενο «ατομικό» ποσοστό που είχε κατακτήσει η επιστημονική ομάδα του Ωνασείου.

Η επίπτωση είναι προφανής και στους ίδιους τους μεταμοσχευμένους αλλά και στην πορεία «επιβίωσης» του προγράμματος.

Τα στοιχεία που έχουν περιέλθει εις γνώση των αρμοδίων είναι αποκαλυπτικά. Από το 1995 έως και το 2008 το Ωνάσειο πιστώνεται με 74 μεταμοσχεύσεις καρδιάς –μάλιστα πολλάκις έχει χαρακτηριστεί ως ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας μας, που ήταν, και παραμένει, πρωταθλήτρια στην προσφορά μοσχευμάτων. Η θνητότητα αυτής της περιόδου κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό (5,6%) ενώ και η μακροχρόνια επιβίωση των μεταμοσχευμένων υπερβαίνει έως και 30%) τις αντίστοιχες διεθνείς επιδόσεις.

Από το 2009 μέχρι και το 2014 πραγματοποιήθηκαν 51 μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Ωστόσο, ο απολογισμός δεν κλείνει θετικά, καθώς καταγράφηκαν 10 απώλειες, εκ των οποίων οι οκτώ σημειώθηκαν περιεγχειρητικά, δηλαδή πριν ή μετά την επέμβαση.
Το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 20% και χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό από τους ειδήμονες του μεταμοσχευτικού πεδίου, καθώς ο αποδεκτός μέσος όρος κυμαίνεται στο 4%. Η επιστημονική εξήγηση για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναζητηθεί, σύμφωνα με την καταγγελία, στην αποδοχή οριακών μοσχευμάτων αλλά και στην επιλογή των ασθενών που περίμεναν επί μήνες ή και χρόνια στη θλιβερή λίστα της αναμονής τη δεύτερη ευκαιρία τους για ζωή. Επίσης, στο ίδιο μακάβριο αποτέλεσμα ενδέχεται να οδήγησε και η ελλιπής παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων, αναφέρεται στην καταγγελία.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι την επίμαχη πενταετία 2008- 2014  απεβίωσαν 11 μεταμοσχευμένοι της προηγούμενης περιόδου 1995- 2008, με τις απώλειες κάποιων εξ αυτών να έχουν αφήσει ερωτηματικά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID