EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο πρίγκηψ του χάους Θεοχάρης (σε νέες περιπέτειες)

Σε ένα κείμενο 139 σελίδων ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζει σχέδια και προσωπικές επιθυμίες για την «ιδανική Εφορία», που θα  ξετινάξει τον πολίτη, βάζοντας στο στόχαστρο όλους τους Ελληνες φορολογούμενους. Το επιχειρησιακό σχέδιο που δημοσιοποίησε για την περίοδο 2014-2015 περιγράφει αναλυτικά πάνω από 50 δράσεις και συνολικά 297.400 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους μόνο για εφέτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν συνεχώς υστέρηση. Οι εν λόγω έλεγχοι ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι στοχεύουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εντούτοις στοχοποιούν και τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Ετσι, ενώ το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει ότι θα γίνονται αυτόματα κατασχέσεις και για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ, χθες ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να αναδιπλωθεί τονίζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση το επιχειρησιακό πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, αφού άλλωστε προστατεύονται απόλυτα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ».

Κι όμως, στη σελίδα 81 γίνεται αναλυτική αναφορά των δράσεων για την ενίσχυση της εφαρμογής των ενεργειών ηλεκτρονικών εισπράξεων. Μεταξύ αυτών των δράσεων αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «direct debiting για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας)».

Οσο και αν θέλει να διαψεύσει τον εαυτό του, ο σχεδιασμός του δίνει το δικαίωμα σε αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να μπορούν να προχωρούν σε απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να πραγματοποιούν online ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη έως 10.000 ευρώ, ενώ οι εφοριακοί υπάλληλοι αποκτούν τη δυνατότητα αυτόματης πρόσβασης σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχέδιο Θεοχάρη, θα επιδοθεί την επόμενη διετία σε ένα ανελέητο κυνηγητό, μεταξύ άλλων, και περίπου 730.000 ιδιοκτητών ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Θα υπάρχουν έλεγχος και διασταυρώσεις στοιχείων ακόμα και για το εάν οι ιδιοκτήτες αυτοί πέρασαν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ.

Με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου έως τις 30 Απριλίου 2015 ο κ. Θεοχάρης θέλει να βάλει χέρι σε όλους τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, τραπεζικά εμβάσματα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ., τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Επιθυμία του είναι να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος για οφειλέτες του Δημοσίου.

Μόνο για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί να γίνουν:
  • *500 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο να εισπραχθεί το 65% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
  • *680 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με τον ίδιο στόχο.
  • *720 έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου με στόχο είσπραξης το 50% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
  • *Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει 63.000 προληπτικούς ελέγχους.
  • *Οι ΔΟΥ θα πραγματοποιήσουν 17.000 προληπτικούς ελέγχους, 10.000 μερικούς ελέγχους, 1.500 ελέγχους στη φορολογία κεφαλαίου και 4.000 πλήρεις ελέγχους. Στόχος, η είσπραξη του 30% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.
  • *Θα γίνουν 200.000 τελωνειακοί έλεγχοι με στόχο είσπραξης το 10% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.
  • *Θα γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» σε 150 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
 πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID