EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Deutsche Bank: Μόλις 26 δισ. το όφελος από την "ελάφρυνση" του χρέους

Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πώς θα «ελαφρύνει» το ελληνικό χρέος, αν και θεωρητικά οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων - δανειστών θα ξεκινήσουν το νωρίτερο τον Μάιο, ήδη μια σειρά αναλυτών προσπαθούν να υπολογίσουν πόση θα είναι αυτή η «ελάφρυνση» και πόσο νόημα θα έχει για τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενοι σε σενάρια και… διαρροές. Το βασικό σενάριο που κυκλοφόρησε από το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, πριν από μερικές μέρες, είναι ότι κάποια στιγμή το καλοκαίρι οι εταίροι θα προσφέρουν στην Ελλάδα μια μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια του πρώτου πακέτου -ο λόγος είναι για 0,5%- καθώς και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους από τα 30 στα 50 χρόνια.

Deutsche Bank: Κερδίζετε 26 δισ.

Βάση αυτού του σεναρίου οι αναλυτές της Deutsche Bank υπολογίζουν ότι θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Το όφελος αυτό, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Deutsche Bank, δεν κάνει τη διαφορά: «Δεδομένου ότι τα δάνεια του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και του GLF (τα διμερή δάνεια, ύψους 52,9 δισ. ευρώ) έχουν ήδη μέση ωρίμανση 30 και 17 έτη αντίστοιχα και τα επιτόκια του EFSF έχουν ήδη επιμηκυνθεί, περαιτέρω βελτίωση των όρων δύσκολα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022, όπως είναι το κριτήριο που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα» σημειώνει.

Ifo: Χάνουμε 9 δισ.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, όσον αφορά τη λογική της - δεν υπολογίζει το όφελος για την Ελλάδα αλλά το κόστος για τους δανειστές. Εκτιμά, λοιπόν, το ινστιτούτο του Μονάχου ότι η «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους που παρουσίασε ως σενάριο το Bloomberg θα στοιχίσει στα κράτη που έχουν δώσει διμερή δάνεια στην Ελλάδα περί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες τόκους.
Και κάνει... δύσκολη τη ζωή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απορρίπτει μεν το ενδεχόμενο ενός κουρέματος, αλλά προσπαθεί να πλασάρει στους δικούς του πολίτες τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση στην αποπληρωμή των δανείων ως κίνηση μηδενικού κόστους. Το Ifo εκτιμά ότι το κόστος αυτού του μη κουρέματος θα είναι για τη Γερμανία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ -και θα φορτωθεί άμεσα στο δημόσιο έλλειμμά της.

Bloomberg: Μην κάνετε το ίδιο λάθος

Όσο για το Bloomberg, που πυροδότησε με το δημοσίευμά του όλους τους παραπάνω υπολογισμούς, υποστηρίζει ότι, εάν το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η Ελλάδα και οι δανειστές της θα κάνουν το ίδιο λάθος, θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που δεν θα είναι περισσότερο επιτυχημένη από τις προηγούμενες. Και προτείνει ένα άμεσο κούρεμα του χρέους.
«Το 2010 χορηγήθηκε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία. Έλαβε δάνεια με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά το χρέος της χώρας δεν μειώθηκε. Οι πιστωτές γλίτωσαν την όποια διαγραφή. Ειδικοί υποστήριζαν τότε ότι το πρόγραμμα εναπόθεσε πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους των Ελλήνων φορολογούμενων, κάτι που δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμο, και οι πιστωτές θα έπρεπε να αναγκαστούν να δεχθούν απώλειες. Ήταν σωστοί τότε και εξακολουθούν να έχουν δίκιο και τώρα» σημειώνουν οι συντάκτες του πρακτορείου.
Και επισημαίνουν ότι «έκτοτε έχει υπάρξει μια περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται. Στην παρούσα βάση ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο στην ουσία είναι μη βιώσιμο».

Μόνο ένα κούρεμα θα αλλάξει το κλίμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το ενδεχόμενο νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψουν στην τρόικα να υποστηρίζει ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Αλλά ο υπολογισμός είναι λάθος: «Η αριθμητική θα συνεχίσει να αποτυγχάνει όσο η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν».
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι, για να πετύχει η αριθμητική, πρέπει να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα -και αυτό είναι εφικτό μόνο με ένα κούρεμα του χρέους: «Οι Έλληνες έχουν φτάσει σε σημείο να μισούν την τρόικα (ειδικά τη Γερμανία, της οποίας η οπτική έχει μεγάλη βαρύτητα), κατηγορούν τα μέλη της όσο και τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς για την παρατεταμένη ύφεση, η οποία έχει αφήσει χωρίς δουλειά το 60% των νέων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος στη χώρα, για πρώτη φορά μετά το 2007, αλλά η τρέχουσα προσέγγιση της λιτότητας και τα δεινά που αυτή συνεπάγεται θα συνεχιστούν για χρόνια. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν έχει πιθανότητες να επιτύχει περισσότερο από τα προηγούμενα που εφαρμόστηκαν».
Και το άρθρο του Bloomberg καταλήγει: «Οι επενδυτές στην παρούσα φάση δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει του ευρώ, επομένως η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά μία έννοια αυτό είναι ατυχές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται άφεση χρέους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της».

Σόιμπλε: Υπό όρους το νέο δάνειο

Και ποια είναι η αντίδραση του Σόιμπλε στην προτροπή να μην γίνει ξανά το ίδιο λάθος; Μια από τα ίδια: «Αν η Ελλάδα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, είμαστε διατεθειμένοι να τη δώσουμε, υπό συγκεκριμένους όρους» είπε για πολλοστή φορά.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID