EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΔΕΗ: Καταιγίδα εν όψει στους λογαριασμούς! Αν δεν βρεθεί λύση (σε δέκα μέρες) για τη μαύρη τρύπα στην ενέργεια, θα διπλασιασθεί το «πράσινο τέλος»

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), καθώς μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες πρέπει να έχει περάσει τα μέτρα για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» στην ενέργεια ώστε να αποφευχθεί ο διπλασιασμός του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ενα μέσο νοικοκυριό, με κατανάλωση περί τις 2.000 κιλοβατώρες, το τετράμηνο θα πληρώνει περισσότερα από 60 ευρώ για το «πράσινο τέλος», αν δεν ληφθούν μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προειδοποίησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού (σ.σ.: μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές) θα έχει ολοένα και πιο αρνητική επίπτωση στο μέγεθος της αναγκαίας αναπροσαρμογής της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ».

Η επιστολή της ΡΑΕ

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε στείλει επιστολή στη ΡΑΕ στις αρχές του έτους στην οποία αναφερόταν ότι ως τις 15 Ιανουαρίου θα είχε παρουσιάσει τα μέτρα, αλλά λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Χωρίς μια νέα συμφωνία με τους παραγωγούς από ΑΠΕ, και κυρίως τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, για μείωση των εγγυημένων τιμών στις οποίες αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), το «πράσινο τέλος» θα αυξηθεί κατά ένα ευρώ μεσωσταθμικά και θα φτάσει τα 30,63 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. Σημειώνεται ότι η αύξηση του τέλους θα είναι μεγαλύτερη για κάθε μήνα που δεν λαμβάνονται μέτρα, όπως προειδοποιεί και η διοίκηση της ΡΑΕ.

Η τελευταία εισήγηση της ΡΑΕ στα τέλη Δεκεμβρίου προέβλεπε μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 93% από 1ης Μαρτίου, δηλαδή από 14,96 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες σε 29,63 ευρώ, εφόσον ως τότε δεν είχε αποφασιστεί κάποιο άλλο μέτρο.

Με βάση νόμο του 2011 η κυβέρνηση πρέπει ως το τέλος του 2014 να μηδενίσει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο αγγίζει τα 600.000.000 ευρώ. Από τον ίδιο νόμο υποχρεώνεται ανά εξάμηνο να αναπροσαρμόζει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ ώστε να μηδενίζεται η «μαύρη τρύπα». Η μείωση του ελλείμματος απαιτεί σκληρές περικοπές στα έσοδα των παραγωγών από φωτοβολταϊκά, με τις αντιδράσεις να μην περιορίζονται στον κλάδο αλλά να επεκτείνονται και στις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια δισεκατομμυρίων.

Φώτης Κόλλιας







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID