EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το δημόσιο ζητά δάνεια από φορείς που το φέσωσαν με 3,29 δις ευρώ.

Πάνω από 4 δις ευρώ, έχει χάσει από το 2010 το ελληνικό δημόσιο, από τις καταπτώσεις των εγγυήσεων, που παρείχε σε φορείς για να δανειστούν με την δική του κάλυψη. Από τη μία το δημόσιο χάνει 4 δις ευρώ συνολικά από τις εγγυήσεις (για δάνεια) που καταπίπτουν και από την άλλη οι ΔΕΚΟ έχουν τόσα χρήματα, που μπορούν να το δανείζουν με ρέπος, όπως προβλέπει η απόφαση της Τρίτης;
 
Τα 3,29 δις ευρώ των καταπτώσεων, αφορούν εγγυήσεις που δόθηκαν σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι έχουν ταμείο, για να δανείζουν αυτές το δημόσιο βραχυχρόνια, με ρέπος, με ποσά 3 δις ευρώ.
 
Μόνο το 2013 οι καταπτώσεις εγγυήσεων, από αυτούς τους φορείς, στοίχησαν στο δημόσιο 512 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο, πήρε ωστόσο το 2013, και 580 εκατ. ευρώ κέρδος, από τις τράπεζες πάλι για τις εγγυήσεις (όχι το μέρισμα των προνομιούχων μετοχών), μέσω προμηθειών, που του κατέβαλαν.
 
Οι προμήθειες δόθηκαν, έναντι εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου με τις οποίες οι τράπεζες εξασφάλισαν δάνεια. Τα παραπάνω προέκυψαν από την απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας.
 
Ο ίδιος προανήγγειλε με την απάντησή του, νομοσχέδιο, με το οποίο οι εγγυήσεις του δημοσίου θα παρέχονται στο εξής δυσκολότερα και κάτω από περισσότερο αυστηρές προϋποθέσεις, μέσα από ένα σφιχτό πλαίσιο.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, «οι παρασχεθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, από 01.01.2012 έως 30.11.2013, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ περίπου, τη στιγμή που το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων την 31.11.2011 ανήρχετο στο ποσό των 19,9 δισ. ευρώ.
 
Οι περιπτώσεις φορέων που δανειοδοτήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Πρόκειται, κυρίως, είτε για δανειοδότησεις από την ΕΤΕπ, είτε για περιπτώσεις για τις οποίες έχει ληφθεί ειδική εξαίρεση, όπως π.χ. η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική αγορά ενέργειας, ή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών».
 
Όσον αφορά στις καταπτώσεις εγγυήσεων, τα δεδομένα έχουν συνοπτικά ως εξής:
 
Για το 2010:
 
* Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 852 εκατ. ευρώ.
* Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 122 εκατ. ευρώ.
 
Για το 2011:
 
* Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 1,25 δισ. ευρώ.
* Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 193 εκατ. ευρώ.
 
Για το 2012:
 
* Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 678 εκατ. ευρώ.
* Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 117 εκατ. ευρώ.
 
Για το 2013:
 
* Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 512 εκατ. ευρώ.
* Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 356 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: enet.gr
 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID