EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η “φούσκα” που εγκλώβισε χιλιάδες Ισπανούς

 Η Ισπανία της δεκαετίας του 90 ζούσε ένα «οικονομικό θαύμα» με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα τραπεζικό σύστημα που θεωρείτο απόλυτα ασφαλές.

Η αγάπη των Ισπανών για την ιδιοκατοίκηση σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις πως τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα οδήγησε στη λεγόμενη «φούσκα» των ακινήτων

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν μαζί με μία «πυρετώδη» ανοικοδόμηση και ο κόσμος θεώρησε ότι η αγορά ενός ακινήτου ήταν επενδυτική ευκαιρία.

Μία μεγάλη μερίδα πολιτών σύναψε δάνεια προκειμένου να αγοράσει σπίτι – συχνά και δεύτερο, περιμένοντας ότι οι τιμές θα ανέβαιναν και θα μπορούσαν να το πουλήσουν αργότερα με κέρδος.
Ωστόσο το «θαύμα» δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Η κρίση του 2008 έσπασε τη «φούσκα».

Καθώς ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί έχαναν τις δουλειές τους, δεν μπορούσαν πια να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις στις τράπεζες. Εκατομμύρια σπίτια και διαμερίσματα έμειναν στα αζήτητα, ενώ πολλές ισπανικές επιχειρήσεις, οι οποίες στήριζαν την αγορά ακινήτων οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία.

Ήταν η εποχή που ξεκίνησαν οι μαζικές κατασχέσεις. Ο νόμος για τα στεγαστικά δάνεια που γράφτηκε το 1946, δηλαδή επί Φράνκο, είναι «δρακόντειος» και επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις έστω και για μία καθυστερημένη δόση. Έτσι είναι «πανεύκολο» για έναν Ισπανό με δάνειο να βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID