EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μετρό Αθήνας: Ο κλάδος ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 5!

Τα έργα στο Μετρό της Αθήνας από το 1992 και μετά δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Σήμερα η Αθήνα διαθέτει 3 γραμμές Μετρό με 64 σταθμούς. Επίσης υπάρχει μία νέα γραμμή (Γραμμή 4) που θα εξυπηρετεί το κέντρο και το Βόρεια Προάστια της πόλης. Αυτή η νέα γραμμή εδώ και πολλά χρόνια είναι σε μελέτες και από το 2010 απέκτησε ένα νέο κλάδο που θα καταλήγει στην Άνω Ηλιούπολη.

Κάπου εδώ «κρύβεται» ακόμα μία νέα γραμμή Μετρό για την Αθήνα. Σύμφωνα με τις μελέτες που γίνονται και την τεχνική περιγραφή του προς μελέτη έργου του κλάδου Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη αυτό θα είναι το πρώτο –μικρό- τμήμα της νέας γραμμής 5 Μετρό.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. Η γραμμή 4 θα ξεκινά από τον Περισσό, το Γαλάτσι, θα φτάνει στο κέντρο της Αθήνας, τα Ανατολικά Προάστια και μέσω της Λ.Κηφισίας θα φτάσει στο Μαρούσι και από εκεί μέχρι την Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης. Το 2010 ανακοινώθηκε η ένταξη ενός νέου κλάδου από τον Ευαγγελισμό προς τα Νότια με 3 νέους σταθμούς: ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΒΥΡΩΝΑΣ, ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.

Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο νέος κλάδος θα είναι το ξεκίνημα της νέας γραμμής 5 που θα περνά μέσα από κέντρο της Αθήνας, την Πατησίων και από εκεί θα κατευθύνεται στα Βόρεια Προάστια.

Όπως αναφέρει η τεχνική περιγραφή ο εν λόγω κλάδος θα συνδέεται ανισόπεδα  με την γραμμή 4  με δύο μονές ανισόπεδες σήραγγες που θα καταλήγουν στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Αντίστοιχα το ίδιο θα προβλεφθεί  στον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ από όπου δύο μονές ανισόπεδες σήραγγες θα οδεύσουν μελλοντικά προς τον βόρειο κλάδος της Γραμμής 5 επί της οδού Πατησίων.

Με την παραπάνω διάταξη οι 3 κεντρικοί κεντρικοί σταθμοί  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ουσιαστικά θα είναι κοινοί (με ανταπόκριση όπως συμβαίνει με τον σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τις γραμμές 1 και 2) ενώ με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο του έργου της γραμμής 4.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ;

Για εκείνους που θυμούνται, το 2006 ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε ανακοινώσει ένα ευρύ δίκτυο 8 γραμμών Μετρό το οποίο θα εκτελούνταν σε βάθος 30ετίας. Αν και από τότε κανένας Υπουργός δεν ακολούθησε αυτή την εξαγγελία σήμερα την βλέπουμε να επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς το σχέδιο της 5ης γραμμής Μετρό όπως την είχε παρουσιάσει  ο τότε Υπουργός είναι σχεδόν πανομοιότυπη.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ 5

Αν πιστέψουμε λοιπόν την τεχνική περιγραφή η γραμμή 5 θα ξεκινά από την Άνω Ηλιούπολη, θα περνά από Βύρωνα, Παγκράτι θα φτάνει στον Ευαγγελισμό όπου θα συνδέεται με τις γραμμές 3,4, θα συνεχίζει στο Κολωνάκι που θα συνδέεται με την γραμμή 4, στο Πανεπιστήμιο θα συνδέεται με τις γραμμές 2,4.

Από εκεί και έπειτα η χάραξη προβλέπει διέλευση από την Πατησίων και τις περιοχές Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Μενίδι.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το σχέδιο αυτό δεν έχει ανακοινωθεί από κάποια επίσημη αρχή (Υπουργείο Υποδομών, Αττικό Μετρό κλπ). Η σαφής αναφορά όμως στην τεχνική περιγραφή του κλάδου Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη είναι αρκετά διαφωτιστική για την νέα μελλοντική όμως γραμμή 5.

ΠΗΓΗ

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID