EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρχονται μέτρα με… φερετζέ

Η αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους σε εισπράξεις και αποκρατικοποιήσεις φέρνει νέα χαράτσια

Νέα μέτρα με… φερετζέ έρχονται το 2014, αφού η αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους, τόσο στις εισπράξεις όσο και στις αποκρατικοποιήσεις, ενεργοποιεί την αυτόματη διαδικασία για την πληρωμή όσων λείπουν.
 
Με τη διαφορά ότι βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα αυτά τα νέα μέτρα δεν θα ανακοινωθούν ποτέ, αλλά θα ενσωματωθούν στον νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.
 
Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί – και γι’ αυτό η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους –, η πολιτική αντιπαράθεσης, με βάση την οποία η κυβέρνηση «πιεζόταν ασφυκτικά» (σ.σ.: με άρνηση της επόμενης δόσης κ.λπ.) και στο τέλος «αναγκαζόταν» να λάβει τα νέα μέτρα, έχει θεωρηθεί πλέον αντιπαραγωγική. Και αντικαταστάθηκε από μια πιο σιωπηλή τακτική, βάσει της οποίας τα όποια επιπλέον μέτρα θα περνούν σιωπηλά μέσα από διαδικασίες νομοθετικού και ρυθμιστικού περιεχομένου, ώστε να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για αντιδράσεις.

Στα μουλωχτά

Πρόβα τζενεράλε για τις διαδικασίες αυτές είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, μέσα από τον οποίο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εισπράξει τα 44 δισ. που ζητά για το 2014 η τρόικα.
Βέβαια, το προσχέδιο αυτό δεν θα καταγράφει τους φόρους και τα επιπλέον μέτρα. Απλώς θα είναι το όχημα μέσω του οποίου θα προκύψει το κανονικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα ξαναγραφτεί από την αρχή για να υποβληθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Τα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δεν ήταν «καταληκτικά» σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο (2014 – 2017) και τον προϋπολογισμό του 2014, οι δανειστές όμως πιέζουν να εισπράξουν ακριβώς όσα υπολόγιζαν. Κι έτσι, στην πλατεία Συντάγματος έπιασαν πάλι «μολύβι και χαρτί» προκειμένου να βγουν τα «έξτρα» που ζητά η τρόικα και τα οποία, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, θα πληρώσει πάλι ο λαουτζίκος.

Φαίνεται πως ακόμη και οι τροϊκανοί κουράστηκαν από τις υποσχέσεις, και, παρά την παλαιότερη δική τους δέσμευση για αποφυγή νέων εισπρακτικών κα φορολογικών μέτρων, ακολουθούν και αυτοί πλέον την… ελληνική πεπατημένη. Τι σημαίνει αυτό; Άλλη μια πολύ δύσκολη χρονιά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τον κεντρικό στόχο είσπραξης στα 44 δισ. το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, που θα φθάνει το 12,4% την επόμενη χρονιά, αλλά και έμμεσους φόρους, που θα φθάσουν συνολικά τα 24,8 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη;

Στην άμεση φορολογία

Το 2014 οι άμεσοι φόροι θα πάνε από τα 17,4 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για το 2013 στα 19,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψουν και την υστέρηση της φετινής είσπραξης. Κοντολογίς, ένα χαράτσι της τάξης των 2 και κάτι (σ.σ.: 2,1 υπολογίζεται σήμερα) δισ. ευρώ.

Για να φέρει τα 2 επιπλέον δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει (και κατά τις πληροφορίες βρίσκεται σχεδόν σε συμφωνία με τους δανειστές) να προχωρήσει στα εξής:

• Διαμόρφωση νέας κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από την οποία θα βρεθεί το πρόσθετο «λίπος» για φορολόγηση.

• Κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών.

• Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά.

• Αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες (πιθανότατα και με αύξηση του τέλους επιτηδεύματος).

• Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Στην έμμεση φορολογία

Με δεδομένη την «ασφυξία» που προκαλούν οι φόροι που έχουν ήδη επιβληθεί, συζητούνται ακόμη προτάσεις στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανταλλάσσει καθημερινά το οικονομικό επιτελείο με τα στελέχη της τρόικας, οι οποίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν σύντομα.

Πάντως τα στενά περιθώρια στα οποία θα βρεθούν και το 2014 οι φορολογούμενοι φαίνονται από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, από τον οποίο το οικονομικό επιτελείο αποσκοπεί να εισπράξει 3,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η τρόικα πιέζει ώστε να αποτυπωθούν με τρόπο λογιστικό (δηλαδή παραμετροποιημένο) στον προϋπολογισμό:

1 Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί.

2 Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται πουθενά, με βάση τους σχεδιασμούς των ίδιων των τραπεζών.

3 Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, που βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους στόχους και υπολείπεται κατά 2 δισ. ευρώ από τους στόχους του 2013 και 3 δισ. ευρώ από τους στόχους της διετίας.

4 Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου, τα οποία περιλαμβάνουν τη διευθέτηση του θέματος των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ (σ.σ.: εδώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μετά τα νέα στοιχεία που παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές, τα οποία όμως δύσκολα θα αλλάξουν τη γνώμη τους για να μην μπει λουκέτο στις βιομηχανίες της χώρας), το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, τον κώδικα των δικηγόρων και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ ώστε να «τρέξει» η ιδιωτικοποίησή τους.

5 Και, τέλος, η «τελική λύση» στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Το Ποντίκι

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID