EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το υπουργείο Εργασίας μελετά το ακραίο μέτρο Σοκ! Προς κατάργηση η βασική σύνταξη (220 ευρώ) του ΤΕΒΕ

Πρόταση-σοκ για κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγείται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων
Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το μέτρο αυτό επηρεάζει 239.000 συνταξιούχους - ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις τους με το νέο έτος. Εχει υπολογιστεί ότι, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε η εξοικονόμηση που θα προκύψει για τον οργανισμό είναι της τάξης των 52.500.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή περίπου 631.000.000 τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό διαγράφεται απευθείας η τρύπα που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα του Ταμείου από τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής φόρου 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποφέρει έως το τέλος του 2014 600.000.000 ευρώ (150.000.000 ευρώ φέτος και 450.000.000 ευρώ του χρόνου).

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ προέκυψε το 2007 από τη συνένωση του ΤΕΒΕ με το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Η βασική σύνταξη είναι μία παροχή υπό μορφή μπόνους που χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ ανεξαρτήτως χρόνων απασχόλησης και ηλικίας και αποτελεί τον κύριο λόγο που υπάρχει διαφορά στις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Η βασική σύνταξη των 220 ευρώ που χορηγείται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ έχει ως αποτέλεσμα η μέση σύνταξη από το συγκεκριμένο Ταμείο να είναι περίπου 1.500 ευρώ. Αντίθετα, η μέση σύνταξη για τους περίπου 49.500 συνταξιούχους του ΤΑΕ ανέρχεται στα 850 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η μέση σύνταξη για τους 54.000 συνταξιούχους του ΤΣΑ φτάνει στο ποσό των 870 ευρώ. Υπολογίζεται ότι με βάση τα παραπάνω η σύνταξη στον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνει συνολικά τα 707 ευρώ.

Η αφορμή για τη συγκεκριμένη πρόταση, που μένει να λάβει την έγκριση της τρόικας, είναι το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους, χωρίς να προσμετράται η απώλεια εσόδων από τη μη εφαρμογή του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, το έλλειμμα του οργανισμού αναμένεται να υπερβεί τα 230.000.000 ευρώ. Από τους 774.000 ασφαλισμένους που είχε το Ταμείο το 2012 οι 380.000 δεν πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Αποτέλεσμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 3 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 να έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των περίπου 100.000 επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο 35.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση που είχαν με το Ταμείο λόγω απόλυσης.

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε προσπαθήσει να προσθέσει διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΟΑΕΕ, με συνέπεια να προκαλείται έως 35% μείωση. Οι αντιδράσεις όμως από τους συνδικαλιστές (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.


Εναλλακτικές επιλογές «φωτιά», με μεταφορά ασφαλισμένων και κατασχέσεις!

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται και διάφορα άλλα εναλλακτικά σενάρια, πέραν της κατάργησης της βασικής σύνταξης για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, αφού η παρατεταμένη ύφεση επιδεινώνει διαρκώς την κατάσταση. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

-Μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ 70.000-80.000 ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Πρόκειται για διεύρυνση που αφορά κυρίως μικρά μαγαζιά, μπακάλικα, καφενεία, ψιλικατζίδικα σε χωριά και σε τουριστικές περιοχές, όπου το καλοκαίρι ίσως έχουν σημαντικό τζίρο, αλλά τον χειμώνα υπολειτουργούν.

-Μεταφορά στον ΟΑΕΕ περίπου 30.000 αυτοαπασχολουμένων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν δύο ταμεία ασφάλισης και επιλέγουν το ένα για να ασφαλιστούν (ΙΚΑ), ενώ εξαιρούνται από το άλλο (ΟΑΕΕ). Στο εξής οι αυτοαπασχολούμενοι αυτής της κατηγορίας δεν θα λαμβάνουν εξαίρεση, αλλά θα υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

-Ελαστικοποίηση της ρύθμισης χρεών, μέσω της αύξησης των δόσεων, που σημειώνεται ότι φτάνουν τις 48. Βέβαια, κάθε μήνα οι δόσεις μειώνονται κατά μία, άρα με δεδομένο ότι η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ για τον ΟΑΕΕ τον Αύγουστο, αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί στις 46, το ανώτατο όριο δόσεων. Επίσης, υπάρχει και η πρόταση να παγώσουν οι παλαιότερες οφειλές για έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.

-Οι εισφορές να καταβάλλονται κάθε μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προταθεί επειδή έτσι θα υπάρχουν ασφαλισμένοι που θα καλούνται να πληρώσουν ποσά λίγο πάνω από τα 100 ευρώ, άρα είναι πιθανό να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση αυτή, κάτι που δεν έπρατταν όταν έπρεπε να πληρώσουν πάνω από 200 ευρώ το δίμηνο.

-Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) για όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μέσω της ενεργοποίησης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτής της κατηγορίας δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

-Πάγωμα των οφειλών για ποσά έως 25.000 ευρώ και αποπληρωμή τους όταν ο ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη είτε με εξαγορά είτε με μηνιαία παρακράτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να συνεχίσει να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές και έτσι να αποκτήσουν και πάλι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Βασίλης Αγγελόπουλος

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID