EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νοσοκομείο Σαντορίνης: “Αυτοδιαχείρηση αντί σε ιδιώτη”

Εχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 4.500 υπογραφές υποστήριξης, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, με συγκεκριμένο σχέδιο, να διαχειριστούν το νοσοκομείο του νησιού
→Τα έσοδα λειτουργίας θα εξασφαλίζονται από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και από τις παροχές Υγείας που θα προσφέρει το νοσοκομείο

Του Δημήτρη Τερζή

Τη δική τους πρόταση αναφορικά με την τύχη του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης πρόκειται να καταθέσουν το συντομότερο οι κάτοικοι του νησιού, μέσω της Επιτροπής Αγώνα και του δήμου. Εχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 4.500 υπογραφές υποστήριξης, είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο τελεσίγραφο που τους είχε στείλει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (έληξε χθες), ο οποίος έχει δηλώσει πως το κράτος δεν έχει χρήματα προκειμένου να «τρέξει» το νοσοκομείο.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα δήλωσε πως θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη όπου θα του παρουσιαστεί αναλυτικά η πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, η Επιτροπή και ο δήμος προτίθενται να ζητήσουν από τον υπουργό να τους επιτραπεί η σύσταση μιας τοπικής ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδας Υγείας) η οποία και θα διαχειρίζεται το νοσοκομείο.

Με λίγα λόγια, ζητούν την αυτοδιαχείριση του νοσοκομείου με ευθύνη του δήμου, όπου τα έσοδα λειτουργίας θα εξασφαλίζονται από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και από τις παροχές Υγείας που θα προσφέρει το νοσοκομείο τα οποία δεν θα καταλήγουν στην ΑΕΜΥ της Αθήνας (η οποία είναι υπεύθυνη για το νοσοκομείο σήμερα) αλλά θα μένουν στο νησί.

Η πρόταση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «πρωτοποριακή» καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι, κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια του κράτους και μπροστά στον κίνδυνο εισβολής ιδιωτών στη δημόσια υγεία, δεσμεύονται με συγκεκριμένο σχέδιο να διαχειριστούν τη μονάδα υγείας τους.

«Εμείς θα πάμε με αυτή την πρόταση» είπε ο Μιχάλης Ρούσσος από την Επιτροπή Αγώνα. «Πιστεύω πως με την πρότασή μας λύνουμε τα χέρια του υπουργού και τον βγάζουμε από τη δύσκολη θέση. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να κάνει ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σαντορίνη υπάρχουν άπειρα χωράφια. Ας αγοράσει και ας φτιάξει ένα».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε για το θέμα με τη Σοφία Κίτσιου από την Επιτροπή Αγώνα, η οποία μας είπε: «Το πράγμα είναι απλό. Εμείς ζητάμε “απόσχιση κλάδου”. το οποίο υποστηρίζεται νομικά. Αυτό μπορεί να γίνει με την ίδρυση μιας τοπικής ΑΕΜΥ που θα διαχειρίζεται το νοσοκομείο.
Με λίγα λόγια, ο δήμος θα διοικεί το νοσοκομείο το οποίο θα παραμείνει Δημόσιο και θα υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών. Ζητάμε την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο Νοσοκομείο και το μόνο που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι τα χρήματα που έδινε το κράτος στο Κέντρο Υγείας να εξακολουθήσει να τα δίνει. Από εκεί και πέρα, το νοσοκομείο μπορεί να είναι πλεονασματικό. Ολες οι μελέτες που έχουν γίνει αυτό αναφέρουν. Ζητάμε επίσης από το υπουργείο να αποτιμήσει τη συμβολή του αεροσκάφους που διαθέτουμε γι’ αυτόν τον σκοπό. Πιστεύω πως θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά είμαστε αποφασισμένοι».

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ : Φωτογραφίες απο την πορεία του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης στο Σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID