EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διαρκές έγκλημα κατά της χώρας το κλείσιμο των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ

Για την προωθούμενη απαξίωση των ΕΑΣ είχα γράψει πρώτη φορά το 2012 εδώ και για τις δυνατότητες σωτηρίας της ΕΛΒΟ πολύ πρόσφατα εδώ. Πέραν απο την απαξίωση που σταδιακά επέβαλε σε αυτές τις εταιρείες η πολιτεία, τη λάθος επιπλογή θεμάτων R&D απο τις κακές ηγεσίες
που τις διοίκησαν ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργατοπατέρες που υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων και αδρανείς όταν υπήρχαν ευκαιρίες και χρόνος να μιλήσουν.

Aυτές οι τρείς εταιρείες θα μπορούσαν να παράγουν τεχνολογικά προιόντα και να συνεισφέρουν άμεσα στην οικονομία της Ελλάδας. Παρότι εμφανίζουν πολλά προβλήματα επιβίωσης, θα μπορούσαν να παράγουν νέα προιόντα με την κατάλληλη ηγεσία, την αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση και τη πρόσληψη νέων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών σε αυτούς που εργάζονται σε αυτές - που σαφώς δεν είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη – και να αλλάξει το σκηνικό της χώρας. Η κυβέρνηση, αντί να βάλει νέα διευθυντικά στελέχη σε αυτές τις τεχνολογικά αρχαίες βιομηχανίες, συνεχίζει να ανακυκλώνει διευθυντικά στελέχη, τα οποία εκ του κακού οικονομικού αποτελέσματος των εταιρειών που διηύθυναν αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκείς. Οι προμήθειες ακόμη συνεχίζονται…

Τα projects R&D αυτών των εταιρειών είναι χαμηλής τεχνολογίας και τέτοιες εταιρείες χωρίς τεχνολογία δεν μπορούν να επιβιώσουν, άσχετα απο τις τελικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διατήρησή τους ή όχι. Ούτε τα ΕΝΑΕ έχουν ζωή στη μορφή που είναι. Μην ονειρεύεστε.

Εντύπωση προκαλεί ο περιορισμός της ΛΑΡΚΟ τόσα χρόνια μόνο στην εξόρυξη και την παραγωγή σιδηρονικελίου, σε μορφή μάλλον σαν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία. Αν δεν είναι σαν αυτή, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι νομίζω για αυτή την εταιρεία. Η απουσία πατεντών στο site της εταιρείας αυτής υποννοεί πολλά.

H κυβέρνηση αντί να προωθήσει τη παραγωγή δευτερογενών προιόντων προωθεί μόνο την πώληση των πρωτογενών π.χ. εξόρυξη ορυκτών (ούτε κάν εμπλουτισμός). Αυτό είναι ένα ακόμη τεράστιο λάθος, που κάνει κακό στην ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας.

Όταν μια χώρα ξεπουλάει τις πηγές απο τις οποίες προέρχονται τα πρωτογενή της προιόντα (πολιτική Σαμαρά – πρώην Τούρκογλου – ΓΑΠ με βάση τα προδοτικά μνημόνια που υπέγραψαν), όπως τα ορυχεία (μέταλα, αλουμίνα, λιγνίτης, χρυσός, φυσικό αέριο κλπ) και τις φυσικές πηγές (νερό, θάλασσα, ήλιος, αέρας, γή), τότε παραχωρεί τον μελλοντικό έλεγχο παραγωγής δευτερογενών προιόντων και υπηρεσιών που προέρχονται απο αυτές στις εταιρείες παραγωγής των πρωτογενών προιόντων, μέσω του ελέγχου τιμών που αυτές θα προσφέρουν.

Αν τον έλεγχο αυτών των πηγών αποκτήσουν οι δανειστές ή εχθρικά κέντρα αποφάσεων (όπως έγινε με τη ΔΕΣΦΑ) και που κατά κόρον δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα, τότε η χώρα δεν θα αποκτήσει ποτέ υγιή ανάπτυξη βασισμένη στην παραγωγή αλλά θα παραμείνει για πάντα σε συνεχή ύφεση. Μια ανάπτυξη βασισμένη μόνο στον τουρισμό δεν ευσταθεί.

Την ΕΛΒΟ θα την κλείσει η κυβέρνηση γιατί θέλει να δώσει δουλειά στη ΜΕΤΚΑ, που μάλλον θα απορροφήσει κάποιους απο τους εργαζόμενους εκεί. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Στην ΕΑΣ διέκρινα δύο – τρία ενδαφέροντα projetcs. Οι άνθρωποι όμως εκεί δεν είναι designers και υστερούν σε θέματα κοστολόγησης. Απλά έφτειαξαν 2-3 “δείγματα” για να φαίνονται ότι “κινούνται” και ότι “υπάρχουν” τεχνολογικά στην εσωτερική αγορά δηλαδή στους ψηφοφόρους των κομμάτων. Aυτά χωρίς προετοιμασία δεν πρέπει να γίνονται. Οι άνθρωποι εκεί μέσα δεν ξέρουν και αυτό φαίνεται.

Τα προιόντα χαμηλής τεχνολογίας αυτών των εταιρειών, οι κακές επιλογές των projects, το κακό επιστημονικό επίπεδο αυτών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, το κακό marketing, η συντήρηση της αποτυχίας και της απαξίωσης με ανακύκλωση ίδιων διευθυντικών στελεχών, τα παραδομένα στα συμφέροντα συνδικάτα, η κακή οργάνωση, η παρουσία πολλών οι οποίοι πρέπει να μπούν σε ένα καθεστώς κινητικότητας δεν δίνουν ελπίδες επιβίωσης σε αυτές τις εταιρείες όσο οι παράγοντες αυτοί δεν αλλάζουν.

Προσέξετε όμως κάτι σημαντικό… Έχει μεγάλη διαφορά τι εννοώ εγώ με όσα αναφέρω παραπάνω και τι εννοεί η κυβέρνηση και τα στελέχη της, που χρησιμοποιούν τους παραπάνω όρους. Αυτό να το θυμάστε, γιατί τώρα τελευταία πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους χωρίς να τους αντιλαμβάνονται. Σκάβουν στην άμμο χωρίς εργαλεία…

H κυβέρνηση αντίθεται απο εμένα, που έχω να προτείνω λύσεις, ακολουθεί πάγια το δρόμο της παραπληροφόρησης για το μέλλον των τριών εταιριών. Σκοπός της είναι να τις ξεπουλήσει και όχι να βελτιώσει την παραγωγή τους, κάτι που είναι εφικτό κατά τη δική μου άποψη.

Ακολουθεί το e-mail, που η τρόικα απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας στη Γενική Γραμματέα του υπ. Οικονομικών (Χριστίνα Παπακωνσταντίνου), με το οποίο απέρριπτε την πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των EAΣ, ΕΛΒΟ και Λάρκο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.


Iδού και το παραμύθι της κυβέρνησης μετά το email… 


Αντί επιλόγου

Πώς μπορείτε να εμπιστεύεστε ακόμη το παρόν πολιτικό σύστημα;

Άνθρωποι σαν τον πρώην Τούρκογλου, τον Ξεφτέρη και τον Χατζηδάκη δεν θα έπρεπε να είναι υπουργοί. Όσο παραμένουν στη θέση τους κάνουν πολύ μεγάλο κακό στην Ελλάδα.

Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι άν η Ελλάδα πληρωνόταν απο τους Έλληνες εφοπλιστές τα 15 δις ευρώ το χρόνο που δικαιούται και μάλιστα αναδρομικά, από αυτούς τους εφοπλιστές που φτειάχνουν τα πλοία τους στη Κίνα και δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ξέρετε τί ανάπτυξη θα γινόταν στην Ελλάδα; Ένας χαμός!

‘Ολη η Βουλή έχει καταπιεί τη γλώσσα τους για το θέμα. Είναι πολλά τα λεφτά.

 



« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID