EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ για το βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου - Παιανίας

Αγώνα δρόμου για να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο τα έργα για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στο Κορωπί και στην Παιανία, ώστε να έχουν κάποια ελπίδα να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015, δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα έργα δημοπρατήθηκαν το 2010 και η έναρξή τους καθυστέρησε εξαιτίας πρωτοφανούς «βροχής» προσφυγών από τοπικούς φορείς και εργολάβους.
 
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλες οι πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από βιολογικό καθαρισμό και αποχέτευση έως τις 31.12.2000 (έλλειψη για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2007). Oμως, η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στα Μεσόγεια και στη ΝΑ Αττική δεν προχώρησε εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών δημάρχων, που επιθυμούσαν με θέρμη τις εγκαταστάσεις, αλλά όχι... στα δικά τους όρια.
 
Το 2010, έπειτα από έτη καθυστερήσεων, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τις περιοχές Κορωπίου και Παιανίας. Τον Ιούλιο του 2013, μετά μακρά διαδικασία για την εξέταση των περίπου 35 προσφυγών που κατατέθηκαν ενάντια στον διαγωνισμό και στο αποτέλεσμά του, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο (Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε.-ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε.).
 
Πότε, λοιπόν, θα ξεκινήσει το έργο; Σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής, που είναι η επιβλέπουσα το έργο, την περίοδο αυτή ο ανάδοχος ολοκληρώνει τη μελέτη εφαρμογής για να ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσει το πρώτο κομμάτι του έργου, η δημιουργία του αποχετευτικού δικτύου μέσα στην πόλη του Κορωπίου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει απορροφηθεί το ένα τρίτο των διαθέσιμων κονδυλίων για το έργο. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας, πάντως, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς προ ημερών η Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων ζήτησε τον φάκελο του έργου για έλεγχο, διαδικασία που δεν επηρεάζει μεν την πορεία του έργου, αλλά κατά την εκτίμησή τους δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας. Πάντως, οι μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στη δρομολόγηση του έργου, όσο και εξαιτίας του πλήθους των προσφυγών, καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση του έργου έως τις 31.12.2015 (το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής).
 
Το έργο αφορά στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, δυναμικότητας 90.000 κατοίκων, και αγωγών αποχέτευσης μήκους περίπου 81 χλμ.
 
Πηγή: Καθημερινή
 
 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID