EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χοντρά λεφτά ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το έτος στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ η έλλειψη τροφοδοτήριων υλικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις στα πρώην πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ, για τα οποία εκατομμύρια ασφαλισμένοι που κατευθύνονται στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας επιβαρύνονται πλέον με το 25% των συγκεκριμένων εξετάσεων.

Η απαξίωση των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ και ειδικότερα των εργαστηριακών δομών, τα οποία έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, οφείλεται, σύμφωνα με τους εργαζομένους, σε ένα «μεθοδευμένο σχέδιο» για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, καθώς κατευθύνει εσκεμμένα προς τα εκεί μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν εργαστήρια της ΔΕΗ, του Οίκου Ναύτου και του Ταμείου Νομικών τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονους βιοχημικούς αιματολογικούς αναλυτές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα των βιοχημικών αναλυτών κατά 2.000 έως 2.500 δείγματα την ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων στις δομές, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος των υγειονομικών υπαλλήλων Δυτ. Ελλάδος Λεωνίδας Βιτωράτος, όταν για παράδειγμα οι εξετάσεις ουρίας κοστίζουν στις δομές του ΕΟΠΥΥ 0,058 λεπτά, ενώ στα ιδιωτικά κέντρα το κόστος είναι 200% υψηλότερο και φτάνει το 1,92 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι 20 εξετάσεις (αίματος κ.ά.) κοστίζουν στις δομές του ΕΟΠΥΥ 10,83 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά ιατρεία 66,96 ευρώ, για τα οποία ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με ποσοστό 25%.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των εργαζομένων, ένα σύνολο 7.000 αιμοληψιών την ημέρα στις δομές θα απέφερε οικονομικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ 100 εκατ. ευρώ όσον αφορά τις μικροβιολογικές εξετάσεις με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Εάν σε αυτό το ποσό υπολογιστεί το οικονομικό όφελος όσον αφορά τα ακτινοδιαγνωστικά, υπερήχους και φυσιοθεραπείες, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, από το κλείσιμο των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τη δωρεάν κλινική εξέταση, τις δωρεάν οδοντοστοιχίες, τη δωρεάν συνταγογράφηση κ.ά.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID