EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κατάσχεση καταθέσεων για οφειλές στην εφορία

Σε Γολγοθά για τις ελληνικές αρχές αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής που αρχίζει τη Δευτέρα, όπως δηλώνει  παράγοντας της τρόικας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στις Βρυξέλλες και σε συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία της Ε.Ε. εκφράζεται δυσαρέσκεια έως και δυσφορία από την κατηγορηματική άρνηση του κ. Σαμαρά να συζητήσει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εφόσον απαιτηθούν, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα και προτίθεται να επιδείξει «μηδενική ανοχή», κυρίως στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ζήτημα στο οποίο κατά την τρόικα παρουσιάζονται καθυστερήσεις και ολιγωρία εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι ελεγκτές αναμένουν λεπτομερή ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση σχετικά με την αναθεώρηση της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η δίωξη για σημαντική φοροδιαφυγή, ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον εκτιμώμενο φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επιμείνει αυστηρά στη δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα για την εισαγωγή μέτρου που προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους σε καθυστέρηση.
Θέση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απορρίπτει εκ προοιμίου συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα όταν δεν καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων.

Η τρόικα θα ζητήσει ακόμη να πληροφορηθεί για την πορεία υλοποίησης του μέτρου που αφορά τη συγκέντρωση και συγχώνευση τοπικών εφοριών, αφήνοντας 120 εφορίες σε λειτουργία όταν τεθεί σε ισχύ η πληρωμή μέσω των τραπεζών σε όλη την επικράτεια. Επίσης, αναμένονται οι εκθέσεις ελέγχου σε περισσότερες από 15 υποθέσεις που βασίζονται σε έμμεσες μεθόδους ελέγχου της μονάδας Εύπορων Φυσικών Προσώπων.

Παράλληλα, οι ελεγκτές θα απαιτήσουν να πληροφορηθούν αν έχει διασφαλιστεί ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με τα ακίνητα στη χώρα έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά και ότι θα χρησιμοποιηθεί μία τυποποιημένη μορφή για την καταχώρηση.

Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει πλήρως διασφαλιστεί ότι τα τέλη των συναλλαγών προς το κράτος μεταφέρονται αυτόματα στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία για όλα τα άλλα τέλη συναλλαγών θα πρέπει να υπολογίζονται πλήρως και να ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών, θα επιμείνει το κλιμάκιο. Διευκρινίσεις θα ζητηθούν και για τις δραστηριότητες της Επιτροπής Υγείας, που στοχεύει στην παρακολούθηση και την αναθεώρηση του καθεστώτος αναπηρίας και στην εξασφάλιση ότι οι συντάξεις αναπηρίας αντιστοιχούν σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Κινητικότητα

Ωστόσο, αγκάθια παρουσιάζονται και στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όπου η τρόικα διαπιστώνει αστοχίες στην εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και θα επανέλθει επιτακτικά στο θέμα της θεσμοθέτησης τριμηνιαίων ελάχιστων στόχων για το σχήμα κινητικότητας.

Τα εργαλεία που θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τη διαχείριση του προσωπικού και των επιτροπών για την επιλογή του, αλλά και μια βάση δεδομένων για τη διαχείριση των ανοικτών θέσεων εντός της διοίκησης με τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις. Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην όλη διαδικασία, η Κομισιόν θα επιμείνει ότι τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να ανακοινώνονται σε όλη τη διοίκηση το συντομότερο δυνατό.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η τρόικα αναγνωρίζει επισήμως ότι έχουν ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς έως τώρα να έχει καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ, εφαρμόζοντας έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, με τριμηνιαίες εκθέσεις.

Τέλος, η τρόικα θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς στην αξιοποίηση των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
 
Στο «μικροσκόπιο» λιμάνια, Παιδεία

Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθεί η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ που ξεκινά τις κατάλληλες προσκλήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμό για λιμάνια (μέσω της παραχώρησης μεμονωμένων τερματικών ή μέσω της πώλησης μετοχών σε εταιρείες λιμένων «πλήρους παραχώρησης» (master concessions). Το μήνυμα της Κομισιόν είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης αυτών των λιμενικών αρχών και ειδικότερα των 12 κύριων λιμένων προς αποκρατικοποίηση μέσω της πώλησης παραχωρήσεων σε επικερδείς δραστηριότητες.

Εξάλλου, ανατροπές αναμένονται και στον χώρο της Παιδείας, στην οποία Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναμένουν τα επόμενα βήματα σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας για την ενοποίηση και συγχώνευση τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να παρουσιαστεί η νέα πολιτική αξιολόγησης των σχολείων (συμπεριλαμβανομένης της αυτο-αξιολόγησης) και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

πηγη


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID