EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κολλημένα τα μισά μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των φορέων των υπηρεσιών που παρακολουθούν την πρόοδο των μεγάλων έργων και τα οποία δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα είτε έχουν κολλήσει είτε εξελίσσονται με ρυθμό χελώνας, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση.

Ετσι, τα μισά από τα μεγάλα έργα αξίας 8 δισ. ευρώ σε σύνολο 11,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται από τις υπηρεσίες ως προβληματικά.

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
α) Τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, τα οποία διαφημίστηκαν ότι ξεκίνησαν την άνοιξη και ότι προχωρούν κανονικά. Είναι πλέον κοινά αντιληπτό ότι νέες συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί, περιμένοντας να ετοιμαστούν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2013.

β) Τα έργα του Jeremie, τα οποία υλοποιούν δήμοι. Φορείς των έργων μιλούν για τεράστιες καθυστερήσεις αποδίδοντας την ευθύνη στις τράπεζες, οι οποίες καθυστερούν τις χρηματοδοτήσεις. Τα έργα αυτά έχουν χρωματιστεί με «πορτοκαλί» και πρέπει να επιταχυνθούν, διαφορετικά θα μπουν σε κατάσταση κινδύνου.

Επιτάχυνση

Σε προβληματική κατάσταση παραμένουν, μεταξύ άλλων, τα έργα που αφορούν το Κτηματολόγιο, το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο (ΟΑΣΑ) και το Εθνικό Ληξιαρχείο.

Τα πιο μεγάλα έργα που στον πίνακα έχουν πορτοκαλί χρώμα και χρειάζονται επιτάχυνση, όπως η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπία Οδός» (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), στην οποία η απορρόφηση καταγράφεται στο 108% για το «συγχρηματοδοτούμενο» σκέλος της ύψους 551,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,497 δισ. ευρώ...

Σε πορτοκαλί είναι επίσης το μεγαλύτερο σε αξία έργο, οι επενδύσεις Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων σε 120 μικρούς οικισμούς, προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ με απορροφήσεις στο 18%.

Τέλος, πορτοκαλί είναι και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», η επιδότηση μεταποίησης στις νέες συνθήκες που τρέχει χρόνια, το ψηφιακό σχολείο, πολλά σιδηροδρομικά έργα, μετρό, έργα περιβάλλοντος και ψηφιακές ενισχύσεις στο λιανεμπόριο.

Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2015. Πρόκειται κυρίως για έργα που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, ως λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, όπως το «Elenxis», ένα έργο για τις υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου, το Κτηματολόγιο, η διαχείριση αποβλήτων, τα σιδηροδρομικά έργα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και του εθνικού Ληξιαρχείου. Δηλαδή, ως προτεραιότητα η τρόικα θέτει τα πιο πολλά από τα «πορτοκαλί» ή «κόκκινα» έργα.

enet.gr


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID