EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το FISIKON είναι πλέον εδώ

Η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα το νέο… προϊόν της, το FISIKON που αφορά στην κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΔΕΠΑ, στην οποία μεταξύ άλλων παρέστη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρουσίασαν τα πολλαπλά οφέλη που το φυσικό αέριο είναι σε θέση να προσφέρει ως καύσιμο κίνησης τόσο από τα Ι.Χ. οχήματα όσο και –κυρίως- τα ελαφρά και βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα πρώτα στάδια των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας για την ανάπτυξη της αγοράς της αεριοκίνησης και στην χώρα μας.

Ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων και σύσταση στόλων οχημάτων

Προκειμένου να… οδηγήσει τη μελλοντική ανάπτυξη της αεριοκίνησης και στην ελληνική αγορά στον σωστό δρόμο, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε πως σε πρώτη φάση προγραμματίζει τη δημιουργία 12 νέων πρατηρίων φυσικού αερίου (σε συνεργασία με τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και BP) στις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Τα οκτώ εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους ενώ, μέσα στο 2014 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση επιπλέον 4 -6 πρατηρίων.

Στα εν λόγω πρατήρια αξίζει να συμπεριλάβουμε και τα δύο που ήδη λειτουργούν (στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και τα Λιόσια).

Η δυναμικότητα τους ανέρχεται στα 5.000 κ.μ./ώρα, γεγονός που κατατάσσει τους εν λόγω σταθμούς ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο μεταξύ των μεγαλύτερων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως από το Σεπτέμβριο του 2010, ο σταθμός της Ανθούσας λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και ως πρατήριο λιανικής πώλησης για επαγγελματικά ή I.X. οχήματα.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως από τους σταθμούς ανεφοδιασμού της Ανθούσας και των Λιοσίων τροφοδοτούνται τα 600 λεωφορεία της ΟΣΥ (αντιστοιχούν στο 20% των οχημάτων του ΟΑΣΑ) και 102 απορριμματοφόρα Δήμων. Παράλληλα, πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη χρήση του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων της πόλης.

Σαφή οφέλη με σημαντικότερο την τιμή λιανικής του νέου καυσίμου

Όπως ίσως… δεν γνωρίζετε, το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων έχει να επιδείξει υψηλότερο αριθμό οκτανίων από την αμόλυβδη βενζίνη (130 έναντι 95), γεγονός που ευνοεί την καλύτερη –και καθαρότερη- καύση του.

Αυτό συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις για το όχημα καθώς και μείωση των ρύπανσης των επιμέρους μηχανικών τμημάτων του κινητήρα όπως π.χ. το λιπαντικό. Παράλληλα τα καυσαέρια δεν διαβρώνουν τα μεταλλικά στοιχεία του κινητήρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής του ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σωληνώσεις του συστήματος εξάτμισης. Πέραν όμως των παραπάνω, αλλά και πολλών πλεονεκτημάτων για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στο επόμενο τεύχος του Auto Τρίτη Επαγγελματικά), η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων ορίζεται στα 0,9762 ευρώ ανά κιλό (αντιστοιχεί σε απόδοση με περίπου 1,5 λτ. βενζίνης).

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID