EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μακελειό στο Δημόσιο

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν μετακινηθεί 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης,

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετακινηθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι 12.500 υπάλληλοι θα έχουν μετακινηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων «για να μη γίνουν τυφλές απολύσεις», τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο. O ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν κλείσει και οργανισμοί του Δημοσίου.

Σχετικά με το θέμα των επιόρκων, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι έχει καθυστερήσει, επειδή δεν λειτουργούσαν τα πειθαρχικά συμβούλια. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο β' τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησής της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.

«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή στο 1/3 του μισθού στην περίπτωση της αυτοδίκαιης αργίας. Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης εν όψει ιδιωτικοποίησης» αναφέρεται στο κείμενο.

Ωστόσο, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνουν άλλο στίγμα. Οτι δηλαδή «η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας».

Την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αναζητεί έναν μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη «συμπλήρωση» των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, για την οποία χρόνος υλοποίησης παραμένει το τέλος του μηνός.

Ως «επικρατέστερη λύση» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η ΕΡΤ, που υπολογίζεται, όπως έχει γράψει η «δημοκρατία», ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις που θα οδηγήσουν σε έξοδο 600-700 άτομα, κυρίως διοικητικούς. «Εχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται πλέον στον αέρα. Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν με πολιτική απόφαση» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ότι το αδιέξοδο που έχει προκληθεί θα λυθεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Δεξαμενή» οι ΟΤΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 θα είναι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του υπουργείου Εσωτερικών που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της διαθεσιμότητας εντός του 2013. Πρόκειται για το 7% των 94.000 υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων (των δήμων, των περιφερειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του ΥΠΕΣ) που θα κληθούν να καλύψουν το 28% της μνημονιακής υποχρέωσης των 25.000 «διαθεσίμων» εντός του έτους. Η μεγάλη «δεξαμενή» θα είναι οι 70.000 δημοτικοί υπάλληλοι με τους μεγάλους δήμους και όσους μεσαίους έχουν πλεονάζον προσωπικό να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης\
πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID