EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΔΝΤ: πελατειακή η κυβερνητική ανεπάρκεια

Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, πέρα από την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 και τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, αποκαλύπτει ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σχετίζεται ευθέως με το πελατειακό κράτος. Η μεταρρυθμιστική ανεπάρκεια εντοπίζεται στους χώρους των αφορολόγητων εισοδημάτων, των πελατειακών σχέσεων και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που είναι και οι αιτίες της εικονικής ανάπτυξης και της υπερφορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ειδικά, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν πραγματικά. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές αποδίδονται στη μη απελευθέρωση των επαγγελμάτων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και στη συστηματική αποφυγή ανοίγματος των αγορών, με περίπλοκες αδειοδοτήσεις, και εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων προχωρούν με τον αραμπά.

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2013-2014 είναι απόδειξη, κατά το ΔΝΤ, της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό τομέα, δηλαδή τις δραστικές περικοπές δαπανών και τις απολύσεις. Η μεταρρύθμιση στη φορολογική διοίκηση έχει καθυστερήσει και η υψηλή φορολογία διατηρεί το αδιέξοδο. Η έκθεση επισημαίνει την αδυναμία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται στη δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» και στην εκχώρηση φοροαπαλλαγών σε ειδικές ομάδες επενδυτών, διότι αυτά θα οδηγήσουν σε μια «τεχνική» δημιουργία ανάκαμψης. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει τη διατήρηση και βελτίωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, με ενίσχυση των προγραμμάτων εκμάθησης και στήριξης εισοδήματος για τους ανέργους, μοχλεύοντας τα κεφάλαια από Ε.Ε. όπου είναι διαθέσιμα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σε όλα αυτά τα επιμέρους μέτωπα που σχετίζονται με ειδικά συμφέροντα προχωράει αργά και συντηρητικά, φοβούμενη ότι θα απολέσει βασικούς παράγοντες πολιτικής υποστήριξής της, προτιμώντας την αφαίμαξη των τρομαγμένων μαζών των μισθωτών.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID