EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η κυβέρνηση κουρδίζει με πείσμα ένα χαλασμένο ρολόι - Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Τα εύσημα που απονέμονται για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα από τους εταίρους, θα πρέπει μάλλον να προβληματίσουν, παρά να ανακουφίσουν την ελληνική πλευρά.
Διότι το συμφέρον της χώρας δεν είναι να εφαρμόσθούν επιτυχώς τα όσα επιβάλλονται, αλλά, αντιθέτως,  να αλλάξει -και μάλιστα ριζικά- ο προσανατολισμός του μνημονιακού προγράμματος και ο χαρακτήρας των μέτρων.
Είναι λογικό η γερμανική πλευρά, αλλά και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δηλώνουν ευχαριστημένοι που το μνημόνιο υλοποιείται. Αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν είναι η “δημοσιονομική ορθοδοξία” δηλαδή ο περιορισμός των ελλειμμάτων, ενώ το Βερολίνο επιδιώκει την μετατροπή της χώρας μας, αλλά και των άλλων κρατών της περιφέρειας, σε μια οικονομική ζώνη χαμηλού κόστους που θα επιτρέψει σε μια “γερμανοκρατούμενη” ευρωπαϊκή οικονομία να κατεβάσει το μέσο όρο ώστε να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Επιπλέον, τα “καλά λόγια” για την πορεία της Ελλάδας είναι και μέρος των δημοσίων σχέσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα της. Το “αφήγημα” εν προκειμένω είναι: “Ορίστε, μας κατηγορούσατε για τη σκληρή λιτότητα, αλλά ιδού που αποδίδει: τα προβλήματα λύνονται και η ισορροπία αποκαθίσταται”.
Πρόκειται, βέβαια, για καθαρή προπαγάνδα η οποία δεν έχει βάση. Διότι πέρα από τη μείωση του ελλείμματος, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται “στα γόνατα”.
Μια οικονομία είναι σε καλή πορεία όταν η μεσαία τάξη μπορεί να  πηγαίνει στη δουλειά, να πληρώνει τους λογαριασμούς της και να υποστηρίζει τα παιδιά της. Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα, αλλά αντιθέτως η πλειονότης των πολιτών βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο αδιέξοδο.
Η περίφημη “σταθεροποίηση” της οικονομίας σημαίνει ότι επιτυγχάνουν τους στόχους τους οι άλλοι, και όχι η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση επιμένει να κουρδίζει ένα χαλασμένο ρολόι. Όση προσπάθεια όμως κι αν καταβάλλεται, η ώρα που θα φαίνεται δεν θα είναι η σωστή.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID