EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι πέντε μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας

Η δραματική υποβάθμιση της πόλης της Αθήνας είναι ορατή σε όλους όσους κατοικούν αλλά και όσους επισκέπτονται την  πρωτεύουσα της χώρας. Τώρα πέντε μεγάλα έργα φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα και να μεταμορφώσουν την Αθήνα από ασχημόπαπο σε "κύκνο".

Από τα πέντε μεγάλα projects που έχουν δρομολογηθεί, μόνο το ένα έχει αρχίσει: η κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που περιλαμβάνει και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.  Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Ίδρυμα Σ.Νιάρχος και τους τελευταίους μήνες το εργοτάξιο "έχει πάρει φωτιά" μιας και το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό για το τέλος του 2015.


Το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος χρηματοδοτεί τη μελέτη και την άλλη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, από το Δέλτα και το γήπεδο του τάε κβον ντο μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε τους 3 πρώτους διαγωνισμούς που περιλαμβάνουν μετατόπιση και βύθιση του δρόμου προς τη θάλασσα, νέο πάρκο, σύνδεση με τους όμορους Δήμους, αντιπλημμυρικά κλπ.

Και αν όλα πάνε καλά, το 2015 να έχουμε διπλά εγκαίνια και στο Πολιτιστικό Πάρκο και στο παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με την ίδια υπογραφή, του Ρέντσο Πιάνο.
 
Ο διαγωνισμός για το κέντρο της Αθήνας με βασικό άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου «τρέχει» καθώς κατατέθηκαν οι προμελέτες από την Αττικό Μετρό. Ευχή όλων είναι το μεγάλο αυτό έργο να προλάβει και να ενταχθεί σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έτσι ώστε τόσο η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου όσο και η επέκταση του Τραμ μέχρι την συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας να προλάβει και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.  Πάντως η στενότητα του χρόνου κάνει πολλούς να μιλούν για υλοποίηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις η μεγάλη ανάπλαση θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διαστημα.
 
Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας κάπου την έχουμε χάσει αυτό το διάστημα. διάσπαρτα νέα υπάρχουν αλλ΄πα όλα δείχνουν πως δεν θα γίνουν ούτε ταυτόχρονα και δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλης έκτασης όσο οραματίζονταν κάποιοι. Εδώ η χρηματοδότηση λείπει και το νέο ΕΣΠΑ δείχνει φαβορί για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πάντως σχετικά με τα γηπεδικά, δεν περιμένουμε πλέον ούτε νέο γήπεδο στον Βοτανικό ενώ ο Παναθηναϊκός επέστρεψε (για 5 χρόνια όπως δήλωσε) στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τα επόμενα πέντε χρόνια...
 
Το Ελληνικό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για φέτος και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα στοιχήματα. 6.500 χιλιάδες στρέμματα περιμένουν τον τολμηρό επενδυτή και μία νέα πόλη μαζί μέ ένα πάρκο θα ανατείλουν προς τα τέη της δεκαετίας, αν δεν έχουμε φυσικά πισογυρίσματα και άλλες εκπλήξεις. Στο τέλος του 2013, αναμένουμε την ανακοίνωση του αναδόχου της επένδυσης των  6 δις ευρώ.

Τα πέντε μεγάλα προγράμματα
1. Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με σημείο αναφοράς την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου.

2. Κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην έκταση του παλιού Ιππόδρομου.

3. Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κατασκευή τοπόσημου μέσα στη θάλασσα.

4. Διπλή Ανάπλαση (κατασκευή νέου γήπεδο ΠΑΟ στον Βοτανικό, κατεδάφιση εγκαταστάσεων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας).
 
5. Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
  
ypodomes.com
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID