EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αλλαγές πολλές, για τα εργασιακά… καμία

Αναζητά τη συναίνεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, εν όψει της εισαγωγής του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Στάση αναμονής από τα ναυτεργατικά σωματεία

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Τη συναίνεση των κομμάτων, κυρίως αυτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσπαθεί να επιτύχει ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, εν όψει της εισαγωγής του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα σε περίπου 15 μέρες.

Οι διαφωνίες ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αυτές εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προβλημάτισαν τον Κ. Μουσουρούλη και χθες λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση, προχώρησε σε 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε κάποιες ακόμα τροποποιήσεις.

Από τις μέχρι τώρα πάντως αλλαγές που έκανε ο Κ. Μουσουρούλης καμία από αυτές δεν αφορά τα επίμαχα άρθρα, όπως το 19 (ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου) και το 30 (εργασιακά στην ακτοπλοΐα) που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε ποντοπόρο και ακτοπλοΐα και που αυτά κυρίως ήταν τα «αγκάθια» για τα ναυτεργατικά σωματεία. Οι συνδικαλιστές στον χώρο της ναυτιλίας βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας να μάθουν την οριστική ημερομηνία εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια και να δουν και τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα κάνει μέχρι τότε ο Κ. Μουσουρούλης. Εχουν προαναγγείλει πάντως κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και ο εισηγητής της Ν.Δ., βουλευτής Λασιθίου Γ. Πλακιωτάκης, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε στο άρθρο 19, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο, ότι χρειάζεται συγκεκριμένη μελέτη και συμφωνία έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του, σύμφωνα με την οποία και οι Ενώσεις των Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και η ΠΝΟ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Προτάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο ίδιο άρθρο έκανε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ.Τριαντάφυλλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης πάνω σ’ αυτό με ιδιαίτερη σαφήνεια, ενώ είπε ότι πρέπει να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, αλλά να καθιερωθεί ένας κατώτατος μισθός για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία. Αλλαγές ζήτησε όμως και στο άρθρο 30 καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους αριθμούς και τα ποσοστά. Πρέπει να είναι σαφές, σημείωσε ο βουλευτής, ότι όταν υπάρχει τους χειμερινούς μήνες μείωση της σύνθεσης θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει και μείωση των επιβαινόντων στο πλοίο, ενώ πρότεινε και κάποια επιπλέον μέτρα που θα αφορούν το ξενοδοχειακό προσωπικό που θα χάνει τη δουλειά του τους χειμερινούς μήνες.

Τις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 19, όπως επίσης και για το 44 που αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και το 49 που αναφέρεται στην Πλοηγική Υπηρεσία, διατύπωσε η βουλευτής του κόμματος Μαρία Ρεπούση.

ch.papastath@efsyn.gr
πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID