EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υστατο επιχείρημα η ζωή τους!

Μια εβδομάδα απεργία πείνας συμπληρώνουν σήμερα 7 σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Η διαμαρτυρία τους αποτελεί το έσχατο μέσο πάλης ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει το κλείσιμο της σχολής και τη συγχώνευσή της με το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Κλεισμένοι στη σχολή τους, που παραμένει κλειστή στο πλαίσιο των γενικευμένων κινητοποιήσεων στα ΤΕΙ, κοιμούνται στο πάτωμα ή στα θρανία με κουβέρτες και υπνόσακους και πίνουν μόνο υγρά. Παρακολουθούνται από γιατρό, είναι υγιείς, αν και έχουν τις πρώτες ενοχλήσεις. Ηδη δύο από τους εννιά αρχικά απεργούς πείνας διέκοψαν την τέταρτη ημέρα, λόγω προβλημάτων υγείας.

Μιλήσαμε με τον 26χρονο Γιώργο Μαγλουσίδη, τον μεγαλύτερο της παρέας, οι υπόλοιποι είναι μόλις 20 χρόνων: «Ζητάμε το αυτονόητο: Να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι. Ζητάμε να παραμείνει το Τμήμα μας όπως είναι ή τουλάχιστον να μπούμε στο στάδιο μεταβατικότητας, όπως έχουν μπει άλλες σχολές που είναι υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση. Τέλος, αν μας μετακινήσουν, να πάμε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανήκει οργανικά το ΤΕΙ.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε από τη Βόρεια Ελλάδα και επιλέξαμε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να είμαστε κοντά στην οικογένειά μας. Η δεύτερη αιτία είναι ότι είναι ένα πολύ δυνατό ΤΕΙ. Πρόσφατα βραβεύθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ειδικά το Τμήμα μας πήρε πολύ καλό βαθμό σε διεθνή αξιολόγηση, έχει επαγγελματική απορρόφηση και υψηλή ειδίκευση, σε έναν τομέα που η Ελλάδα διαπρέπει στις εξαγωγές».

Ο Γιώργος είναι ένας από τους 152 ενεργούς σπουδαστές του ΤΕΙ σε σύνολο 500 εγγεγραμμένων, καθώς το Τμήμα σταμάτησε να δέχεται σπουδαστές από το 2011, με απόφαση του τότε υφυπουργού παιδείας Γ. Πανάρετου. «Προσφύγαμε στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση, όμως ακόμα περιμένουμε να εκδικαστεί». Η απόφαση της απεργίας πείνας μοιάζει ακραία, για τους σπουδαστές όμως είναι το τελευταίο τους όπλο: «Είχαμε κάνει τα πάντα: Καταλήψεις, πορείες, διαμαρτυρίες, συμμετείχαμε σε όλα τα συλλαλητήρια. Ομως δεν είδαμε ανταπόκριση. Και επειδή δεν είμαστε άνθρωποι της βίας, προτιμήσαμε αυτό το μέσο πάλης, για να μας ακούσουν επιτέλους. Ομως, αν και στείλαμε από την πρώτη μέρα επιστολή στον υπουργό Παιδείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία απάντηση».

Τους συμπαραστέκονται από την πρώτη μέρα το διοικητικό προσωπικό και συμφοιτητές τους, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, ενώ τους επισκέφθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης είναι όλοι άφαντοι, όχι μόνο τώρα, αλλά όλο το διάστημα των κινητοποιήσεων», μας λέει ο Γιώργος. Η απεργία πείνας των σπουδαστών κίνησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ τις κινητοποιήσεις τους καλύπτει σταθερά το τοπικό κανάλι της Χαλκιδικής Super TV. «Μας ενόχλησαν πολύ κάποια ειρωνικά άρθρα και σχόλια σε ιστοσελίδες. Επειδή κάποιοι από εμάς είναι λίγα παραπάνω κιλά, αμφισβητούν ότι κάνουμε απεργία πείνας, λες και μόνο οι αδύνατοι έχουν δικαίωμα σε αυτό το μέσο πάλης. Ή γράφουν υποτιμητικά σχόλια όπως: “Tώρα μάθαμε ότι έχουν ΤΕΙ και τα Μουδανιά”. Τα διαβάζουμε και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ακόμα στην Ελλάδα. Που, αντί να αμφισβητούν τις πολιτικές που τους διαλύουν τη ζωή, αμφισβητούν τους συνανθρώπους τους που αγωνίζονται ειρηνικά για το δίκιο όλων».

…………………………………………………………………………………………………

Ανησυχία για την υγεία τους

Ενώ οι φοιτητές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία των παιδιών που συμπληρώνουν σήμερα την 7η μέρα απεργίας πείνας, στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ και του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού συναντήθηκαν με καθηγητές του τμήματος και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την έκβαση της υγείας των παιδιών και απαιτούμε από την πολιτεία να άρει την απόφασή της και να μην εξαναγκάζει νέους ανθρώπους σε ύστατες μορφές αγώνα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία τους», τόνισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID