EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο ΕΟΠΥΥ διώχνει 1.100 γιατρούς

Τη στιγμή που ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ δεν βρίσκει γιατρό να τον δει, ο πρόεδρος του υπερ-Ταμείου Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος σε επίσημο έγγραφό του προς το διοικητικό συμβούλιο, που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», προτείνει την καταγγελία των συμβάσεων ακόμη 1.100 γιατρών, προκειμένου να είναι εντάξει με την τρόικα: «Είναι μνημονιακή υποχρέωση η μείωση του αριθμού των γιατρών», όπως αναφέρει στην «πρόταση επανασχεδιασμού παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων»!

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με πρόσχημα τη μια ότι γιατροί δεν έχουν καταθέσει τις καταστάσεις των πραγματοποιηθεισών επισκέψεων και την άλλη ότι πρέπει να συμβληθεί με άλλες απαραίτητες ειδικότητες προτείνει: «Την καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών που δεν έχουν υποβάλει το τελευταίο τρίμηνο καταστάσεις με πραγματοποιηθείσες επισκέψεις ασφαλισμένων του Οργανισμού (περίπου 1.100 γιατροί) καθως και «τη σύσταση επιτροπής με σκοπό την αξιολόγηση του ενδεχόμενου καταγγελίας συμβάσεων των γιατρών που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση μέχρι 30% των επισκέψεων (200 ή 150) για τις οποίες μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να συμβληθεί ο Οργανισμός με ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη»!

Ολόκληροι νομοί της χώρας στερούνται κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες και το υπουργείο Υγείας, αντί να αυξήσει, συνεχώς μειώνει τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ακάλυπτο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

«Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου, όπως αυτή του παιδιάτρου που λείπει από 21 νομούς ή του καρδιολόγου που δεν υπάρχει σε 8 νομούς, και το υπουργείο Υγείας σκέφτεται τη μείωση του αριθμού των γιατρών. Αλλες ειδικότητες έχουν γίνει δυσεύρετες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία. Ακόμη και στους λίγους νομούς όπου υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Αυτή είναι η κατάσταση. Είναι δυνατόν να συζητάμε για περαιτέρω μειώσεις;», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Ελευθερίου, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.–ΕΟΠΥΥ).

Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ, είναι 4.200. Με τη νέα μείωση θα μετράμε 3.100 για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το υπερ-Ταμείο δεν έχει πληρώσει τους γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2012, ενώ για κάθε επίσκεψη ο γιατρός αμείβεται με 10 ευρώ από τα οποία του μένουν τα 6,5. Προ ΕΟΠΥΥ όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί ήταν συμβεβλημένοι με τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Οργανισμό και η αμοιβή για κάθε επίσκεψη ήταν 16 ευρώ συν τις κρατήσεις (20 ευρώ μεικτά). «Είναι μια πολιτική επιλογή μείωσης του αριθμού των γιατρών, ανύπαρκτων κινήτρων, εξαθλίωσής μας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ.

Το Μνημόνιο όντως μιλά για μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% το 2013 και 10% το 2014. Μπορεί ο ασφαλισμένος να μη βρίσκει γιατρό, αλλά το υπουργείο Υγείας βρίσκει τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID