EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παιχνίδια με τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις

«Πίσω» παίρνει η κυβέρνηση τη διάταξη με την οποία ρυθμιζόταν το θέμα της επιστροφής των ενισχύσεων που είχαν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε «τροχιά» ιδιωτικοποίησης.

Από τις κρατικές εταιρείες που είχαν πρόβλημα με αυτό το ζήτημα και για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε την άμεση επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), αλλά και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα οποία υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση.

Το 2008 η Επιτροπή είχε εκδώσει απόφαση με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να ανακτήσει πάνω από 230 εκατ. ευρώ για παράνομες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στα Ναυπηγεία κατά την περίοδο 1996-2002 υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες. Η απόφαση αυτή ουδέποτε εκτελέστηκε. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέσυρε από το νομοσχέδιο για την «Κεφαλαιαγορά» τη διάταξη που καθόριζε τις διαδικασίες ανάκτησης των παράνομων ενισχύσεων.

Σκοπός της εν λόγω διάταξης είναι να επανέλθουν οι συνθήκες ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που στο παρελθόν ευνοήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο με τις εγγυήσεις που έλαβαν σε σχέση με τις υπόλοιπες που προσπαθούσαν από μόνες τους να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της αγοράς. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση αυτής της «αδικίας», η Κομισιόν ζητούσε μάλιστα την έντοκη επιστροφή αυτών των ποσών.

Με άλλες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο ίδιο νομοσχέδιο:

* Αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε «εισπράξιμες» και «μη», παρά το γεγονός ότι η τρόικα πίεζε ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι με τη διάταξη, οφειλές 20 δισ. ευρώ ήταν υποψήφιες για «κούρεμα», από 55,6 δισ. που ανέρχονται συνολικά.

* Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα εποπτεύει ο γ.γ. Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

* Από την 1η Απριλίου θα ισχύσουν οι νέοι συντελεστές φορολόγησης των κερδών από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα πρώτα 100 ευρώ κερδών είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλονται συντελεστές 10% για κέρδη από 100 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

* Ορίζεται ότι σε περίπτωση μη καταχώρισης συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ανακριβούς ή εκπρόθεσμης δήλωσης, τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη χρήση του 2011 θα πρέπει να βεβαιωθούν και να εκδοθούν οι καταλογιστικές πράξεις εντός 3 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Για τα αντίστοιχα πρόστιμα του 2012 το περιθώριο είναι 6 μήνες.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID