EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Bροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο για τη ναυτιλία

Σύσσωμα τα συνδικαλιστικά σωματεία το απέρριψαν και προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις

Ενα δυνατό «όχι» στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, είπαν χθες συνδικαλιστικοί φορείς που εμπλέκονται στον χώρο της ναυτιλίας.

Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι εννέα σωματείων και ομοσπονδιών έστειλαν ένα δυναμικό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ζήτησαν ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου και προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις εάν αυτό ψηφιστεί.

Δραματική μείωση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών, οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών τους ταμείων, υπονόμευση τους δικαιώματος στην απεργία, στρατιωτικοποίηση του ΥΝΑ, απομόνωση των νησιών τους χειμερινούς μήνες, μεγάλες οικονομικές απώλειες για το ΝΑΤ, ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών είναι τα κύρια προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΝΑ, όπως αναφέρθηκαν από τους συνδικαλιστές.

«Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί ειδικά στα νησιά της άγονης γραμμής θα είναι δραματική. Οι κάτοικοι θα βιώσουν τις συνέπειες από την κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης-δρομολόγησης πλοίων πολύ σύντομα» υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Α. Νταλακογιώργος.

«Πάνω από 20 εκατ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση για το ΝΑΤ, λόγω του διωγμού των ναυτικών, που προβλέπεται μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου» δήλωσε ο Γ. Δαούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ.

«Το πολυνομοσχέδιο τσουβαλιάζει ό,τι έχει σχέση με τη ναυτιλία, με τα νησιά, με τη θάλασσα. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών χωρίς να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Ν. Γεωργίου.

«Καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια. Θα φτάσουμε να δουλεύουμε όλοι με τους όρους εργασίας που υπάρχουν στην προβλήτα της Cosco» σημείωσε ο Απ. Ντάλας, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). «Για πρώτη φορά επιδιώκεται με ένα νομοσχέδιο να γίνει σύγκρουση με όλους τους κλάδους εργαζομένων. Ο Κ. Μουσουρούλης επιχειρεί να κάνει ένα υπουργείο-στρατόπεδο» ανέφερε ο Σπ. Στρομπούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΝ.

«Ποιος ο λόγος να γίνει μια δημόσια υπηρεσία, όπως η πλοηγική, που σχετίζεται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του περιβάλλοντος ιδιωτική;» αναρωτήθηκε ο Τρ. Γρυπαίος, εκπρόσωπος των πληρωμάτων της Πλοηγικής.

Κατά του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν «έκτρωμα», τάχθηκαν και οι ενώσεις των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων», μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πληρωμάτων ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ).

πηγη  efsyn.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID