EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ευρυζωνικότητα και ασύρματα δίκτυα στις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ


 

Τους στρατηγικούς άξονες, για το 2013, στους οποίους βασίζεται το σχέδιο δράσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ) παρουσίασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και BEREC Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος.

Στους στρατηγικούς άξονες της ΕΕΤΤ περιλαμβάνεται η προαγωγή ανταγωνισμού, ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων σε σταθερά και κινητά δίκτυα για την παροχή νέων τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών προ όλους τους καταναλωτές. Προτεραιότητες της Αρχής είναι, όπως αναφέρθηκε, η επέκταση ευρυζωνικής κάλυψης στην ελληνική επικράτεια, η μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, η απλοποίηση της αδειοδότησης για ασύρματα δίκτυα καθώς και η εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στη μείωση των χονδρικών τελών τερματισμού κινητής ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι η εξοικονόμηση για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας υπολογίζεται σε περίπου 47 εκατ. ευρώ για το 2013 ενώ έως το 2015 η εξοικονόμηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η τελική τιμή θα διαμορφωθεί σε 1,099 ευρωλεπτά/λεπτό. Η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο, προχωρά στη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, ΟΤΕ και εναλλακτικών (με τη μεθοδολογία Pure LRIC), εξέλιξη που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λιανικών τιμών κλήσεων προς σταθερά δίκτυα.

Για την υπόθεση ανταγωνισμού Vodafone-Cosmote στην καρτοκινητή τηλεφωνία, ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι η ΕΕΤΤ συλλέγει και εξετάζει με πολύ προσοχή τα στοιχεία των δύο πλευρών. "Εφόσον μας παρασχεθούν από τα μέρη τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε γρήγορα στην έκδοση της σχετικής απόφασης" ανέφερε ο κ. Κανέλλος.

Στους στρατηγικούς άξονες της ΕΕΤΤ για το 2013 περιλαμβάνεται επίσης η προάσπιση των δικαιωμάτων και της πρόσβασης του καταναλωτή σε νέες υπηρεσίες με κριτήρια διαφάνειας, ποιότητας και τιμής. Πολύτιμα υποστηρικτικά εργαλεία είναι το παρατηρητήριο τιμών τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, η εκστρατεία μετρήσεων των δεικτών ποιότητας για συνδέσεις κινητής ερυζωνικότητας και την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, η αύξηση των ελέγχων στην αγορά ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές της ΕΕΤΤ για τον έλεγχο της ποιότητας και της χρέωσης από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Το 2013 η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει, όπως ανέφερε ο κ. Κανέλλος, την αναπτυξιακή διαχείριση και αξιοποίηση εκείνων των σπάνιων εθνικών πόρων, όπως το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, που αποτελούν την "πρώτη ύλη" και αναγκαία προυπόθεση για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές για την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τέλος η ΕΕΤΤ στοχεύει στη συμβολή στη χάραξη της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής πολιτικής μέσω της προεδρείας στο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και της ενεργούς συμμετοχής στο Σώμα των Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ERGP) και στη Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU) προς όφελος του καταναλωτή, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID