EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διαχείριση εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από εργαζόμενους


 

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις πανελλαδικά αυτοδιαχείρισης εργοστασίου, το οποίο έχει βάλει «λουκέτο», από τους εργαζόμενούς του, προκύπτει στην περίπτωση του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρικής της βιομηχανίας δομικών υλικών, Φίλκεραμ - Johnson.
Η τελευταία, κλείνοντας έναν κύκλο δεκαετιών προσφοράς στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, «λύγισε» κάτω από τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία έγιναν «ασήκωτα» ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα.
Έτσι, τον Μάιο του 2011 η Φίλκεραμ Johnson, η οποία κήρυξε αργότερα και πτώχευση, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Μάλιστα, η ΒΙΟΜΕ, που έχει ως ακριβές αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία προϊόντων συμπληρωματικών των κεραμικών πλακιδίων (σ.σ. κόλλες, αρμοί κ.ά.), έχει βγει και σε πλειστηριασμό στο παρελθόν.
Οι περίπου 70 εργαζόμενοι της βιομηχανίας με επίσημη πρότασή τους από τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και σ' αυτή τη φάση, με τη συναίνεση και του συνδίκου, θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση του εργοστασίου και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε σχετική διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομικά η πρωτοβουλία τους.
Διάθεση προϊόντων
Από τις 12 Φεβρουαρίου θα αναλάβουν το εργοστάσιο, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να διαθέσουν κάποια υφιστάμενα αποθέματα προϊόντων και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να ξεκινήσει η παραγωγή.
Να σημειωθεί ότι η χρεοκοπημένη Φίλκεραμ - Johnson διαθέτει και ένα προνομιακό ακίνητο, όπου ήταν η έδρα της, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και είναι προσημειωμένο από τις πιστώτριες τράπεζες. Πρόκειται για ένα οικόπεδο άνω των 100 στρεμμάτων που αποτελεί εμπορικό φιλέτο, μιας και συνορεύει με το αναπτυσσόμενο οικονομικό κύτταρο, που έχει στηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με «πυρήνα» το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID