EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Λύση στις καθυστερήσεις η προσωρινή σύνταξη

Για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το ποσό αυτό αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την 31η Οκτωβρίου 2011 Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους δίνει η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το μέτρο της προσωρινής σύνταξης οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν έως και το 80% του τελικού ποσού ακόμα και μέσα σε έναν μήνα.

Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά στην έκδοση της τελικής απόφασης. Σήμερα μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, που μπορεί να περιμένουν έως και δύο έτη για να χορηγηθεί το τελικό ποσό της σύνταξης.
Για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το ποσό αυτό αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την 31η Οκτωβρίου 2011
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα είναι η σειρά του Δημοσίου -και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- να εφαρμόσει ανάλογη ρύθμιση.
Σημειώνεται πως με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δίνεται λύση και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, που περιμένουν για μήνες να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας). Για έξι μήνες - μέχρι να επανεξεταστούν- θα παίρνουν κανονικά τη συνταξή τους. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης παρουσιάζονται δίπλα.
Προκαταβολή 80% στον ιδιωτικό τομέα
Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αποτελεί ονομαστικά το 80% περίπου της παροχής από τον κύριο φορέα. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τα στοιχεία που έχει άμεσα προσβάσιμα και μηχανογραφημένα ο φορέας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη δήλωση του αιτούμενου.

Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στα ασφαλιστικά ταμεία
Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στα ασφαλιστικά ταμεία
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης το ποσό της προσωρινής δεν αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί σε όλα τα ταμεία αλλά μόνο στον τελευταίο φορέα. Γι' αυτό και πολλές φορές είναι μόνο το κατώτατο όριο σύνταξης που το Ταμείο αποδίδει (περίπου στα 450 ευρώ).
Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης τα καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης συμψηφίζονται με τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν βάσει του τελικού ποσού σύνταξης. Ετσι με την οριστική απόφαση ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα ποσά που έχει λάβει μέχρι σήμερα και σε όσα κανονικά θα ελάμβανε.Αντίθετα, προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται:
  • Οταν ο ασφαλισμένος δηλώνει γραπτώς κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή της.
  • Οταν δεν πληρούνται οι κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Οταν υπάρχει χρόνος εξωτερικού.
  • Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.
  • Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Οταν υπάρχουν προς τον φορέα οφειλές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ποσά.
  • Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οταν επομένως για τη θεμελίωση ή τη συμπλήρωση προϋποθέσεων απαιτείται η εξαγορά πλασματικών χρόνων τότε δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Αντίθετα, προσωρινή χορηγείται όταν έχει ζητηθεί η αναγνώριση και έχει γίνει η εξόφληση και η έκδοση της σχετικής απόφασης για την εξαγορά και μετά υποβάλλεται η αίτηση για την έκδοση προσωρινής σύνταξης.
Σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του ΙΚΑ είναι δυνατόν να εκδίδεται απόφαση προσωρινής σύνταξης στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.
Αυτό σημαίνει ότι πριν από την αίτηση συνταξιοδό-τησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί η αίτηση στα αρμόδια τμήματα για την εξαγορά των πλασματικών και να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση. Η εξόφληση της οφειλής από την προσωρινή δεν θα γίνεται εφάπαξ αλλά με παρακράτηση από τη μηνιαία σύνταξη.
Δημόσιο: Στο 50% του βασικού η αποζημίωση
To «πράσινο φως» άναψε για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο Δημόσιο. Η μαζική έξοδος ασφαλισμένων στη σύνταξη τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης στους 9 με 11 μήνες.
Τώρα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών θεσπίζεται η προκαταβολή ποσού σύνταξης για τους υπαλλήλους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης καθώς και για τους στρατιωτικούς.
Το ποσό που θα καταβάλλεται θα φτάνει το 50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το ποσό αυτό αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την 31η Οκτωβρίου 2011.
Το ποσό υπολογίζεται με βάση τα αποστελλόμενα από την υπηρεσία στοιχεία και δεν αφορά χρόνο που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλων φορέων.
Το ανωτέρω ποσό -κατά την καταβολή του- υπόκειται σε κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Η πρώτη καταβολή προσωρινής σύνταξης διενεργείται μέσα σε 40 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
Ωστόσο η προσωρινή σύνταξη δεν θα καταβάλλεται:
  • Σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων ή ισόβιων υπαλλήλων.
  • Σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου ή στρατιωτικού που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Σε περίπτωση που η σύνταξη δεν είναι άμεσα καταβλητέα λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπομένου ορίου ηλικίας για την καταβολή της.
  • Σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην Υπηρεσία.
Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο και στα τέκνα του ποσοστό 50% ολόκληρης της σύνταξής του.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως τα ποσά που θα καταβληθούν ως προσωρινές συντάξεις συμψηφίζονται με τα ποσά που θα καταβληθούν ως αναδρομικά της σύνταξης.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Για την έκδοση προσωρινής σύνταξης είναι απαραίτητη η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης με τον χρόνο ασφάλισης που έχει ο ασφαλισμένος τη στιγμή της αίτησης. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται και τα Ταμεία στα οποία έχει διανυθεί ο εν λόγω χρόνος, ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε βεβαίωση διακοπής εργασίας. Τέλος, στην περίπτωση που χρειάζεται να εξαγορασθούν πλασματικοί χρόνοι είναι απαραίτητο να προσκομισθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Παραδείγματα για ιδιωτικούς υπαλλήλους
Δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τη διαδικασία χορήγησης προσωρινής σύνταξης δημοσιεύονται σήμερα.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Ερώτηση: Ιδιωτικός υπάλληλος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με συνολικά 10.850 ημέρες ασφάλισης έχει συμπληρώσει το 58ό έτος της ηλικίας του και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί καθώς θεμελίωσε δικαίωμα το 2011. Οι αποδοχές του ήταν της τάξης των 2.450 ευρώ μεικτά.
Δεν επιθυμεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη και πρόκειται εντός των ημερών να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης.
Πώς μπορεί να λάβει προσωρινή σύνταξη και σε τι ποσό αυτή θα κυμανθεί;
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος, εφόσον υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής του μπορεί με απλή δήλωση να ζητήσει να του χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη χωρίς καμιά άλλη διατύπωση.
Ετσι, εφόσον υποβάλει το αίτημά του μέχρι τις 25 του μήνα που διανύουμε, θα του χορηγηθεί στο τέλος του επόμενου μήνα προσωρινή σύνταξη. Το ποσό αυτής θα είναι περίπου στα 1.050 ευρώ, ενώ θα γίνεται παρακράτηση φόρου και 4,5% της υγειονομικής περίθαλψης.
Το ποσό αυτό αφορά την κύρια σύνταξη, ενώ για την επικουρική δεν χορηγείται προσωρινή.
Ερώτηση: Μισθωτή του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ έχει μέχρι σήμερα 4.950 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα 2 ανηλίκων τέκνων.
Εχει χρόνο σπουδών και έχει συμπληρώσει και το 52ο έτος της ηλικίας της. Τα τελευταία χρόνια είναι άνεργη.
Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και αν ναι τι μπορεί να ζητήσει καθώς δεν έχει άλλο εισόδημα;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος χρειάζεται να εξαγοράσει τον χρόνο των σπουδών της ώστε να μπορέσει να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρα ανηλίκου τέκνου το 2011.
Ετσι θα μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί, καθώς έχει συμπληρώσει και το 52ο έτος της ηλικίας της.
Πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να φροντίσει ώστε να υποβληθούν σχετικές αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών χρόνων και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις είτε για εφάπαξ εξόφληση είτε για παρακράτηση από τη σύνταξη.
Με την υποβολή της αίτησης θα μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να της καταβληθεί προσωρινή σύνταξη, το ποσό της οποίας θα είναι περίπου 380 ευρώ, καθώς η σύνταξή της θα υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.
Στο ποσό αυτό θα υφίσταται παρακράτηση φόρου, υγειονομικής περίθαλψης και δόσης για την εξαγορά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID