EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χατζηδάκης: Είμαστε αμετακίνητοι, τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους θα ξεκινήσουν τον Απρίλη


Χατζηδάκης: Είμαστε αμετακίνητοι, τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους θα ξεκινήσουν τον Απρίλη 

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τα μεγάλα έργα έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην realnews.
Υπάρχουν τρόποι αναπτυξιακοί για την ώθηση της επιχειρηματικότητας και τόνωση της απασχόλησης και ποιοι;

Η προσπάθειά μας κινείται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων. Στον κομμάτι της ρευστότητας βασικό εργαλείο αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούμε συμπληρωματικά με το ξαναζωντάνεμα της συνεργασίας μας με την ΕΤΕπ, με την απεμπλοκή κονδυλίων από το ΕΤΕΑΝ, με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Στο κομμάτι των μεγάλων έργων στόχος μας είναι η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων που θα δώσει φιλί ζωής στο κατασκευαστικό κλάδο.
 
Παράλληλα κρατάμε ζωντανό το Μετρό της Θεσσαλονίκης με την επέκταση προς Καλαμαριά, στο Μετρό της Αθήνας παραδίδονται οι σταθμοί προς τα νότια προάστια, Χαιδάρι και Ανθούπολη. Υπεγράφη η σύμβαση επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά και έχει ήδη ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι στο Ικόνιο. Με τις διορθωτικές αλλαγές που ανέφερα προσπαθούμε να κάνουμε τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης,  έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου η εταιρεία να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών τον Ιούνιο. Καταλήξαμε σε συνεργασία με την ΕΕ στην εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια με βάση την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις συμβάσεις παραχώρησης.



Με το ΕΣΠΑ τι γίνεται; Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων;

Στους εφτά προηγούμενους μήνες επιδοθήκαμε σε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το μνημονιακό στόχο των απορροφήσεων του β εξαμήνου του 2012 και να μην χάσουμε χρήματα. Αποτέλεσμα η απορρόφηση της χώρας να κινηθεί πάνω από το κοινοτικό μέσο όρο κατά 6 μονάδες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες απορρόφησης με μείωση έως 60% των απαιτούμενων υπογραφών. 
 
Τοποθετήσαμε project managers στα προβληματικά έργα για την καλύτερη παρακολούθησή τους. Αναθεωρήσαμε τα προγράμματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου έτσι ώστε να  μεταφέρουμε πόρους από προγράμματα με μικρή απορροφητικότητα σε αυτά που ενισχύουν την απασχόληση. Και τέλος κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε για το νέο ΕΣΠΑ ( 2014-2020) 16,3 δις ευρώ, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί εδώ ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό καθώς δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην καινοτομία, στη τεχνολογική ανάπτυξη και λιγότερο στις υποδομές. Όλα τα παραπάνω θα τα λάβουμε υπόψη στη κατάθεση του νέου αναπτυξιακού μας σχεδιασμού στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε το ΕΣΠΑ να αποτελέσει ένα ουσιαστικό όπλο στον αγώνα για την ανάπτυξη.


Τι γίνεται με το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες; Είχατε προαναγγείλει ότι τον  προσεχή Απρίλιο τα έργα θα ξεπαγώσουν.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους  και  καταλήξαμε σε μία καταρχήν συμφωνία, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση των έργων και το σημαντικό περιορισμό των απαιτήσεων για αποζημιώσεις. Το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης με τις 43 τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση. Δουλεύουμε εντατικά κάθε μέρα και πιστεύω ότι στο τέλος θα πετύχουμε τους στόχους μας. Πρώτα συμφωνία με τις Τράπεζες και στη συνέχεια συμφωνία με την Κομισιόν. Ο στόχος μας να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες τον Απρίλιο παραμένει αμετακίνητος.

Σας ανησυχεί η επίθεση στα μεταλλεία Χαλκιδικής σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων;

Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς επενδυτές. Και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές επενδύσεις. Η ανεργία δεν θα μειωθεί με την πολιτική των προσευχών, αλλά με άνοιγμα στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα.  Η εικόνα της Χαλκιδικής βλάπτει τη χώρα. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς η κυβέρνηση θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και θα προστατέψει όσους επενδύουν στο μέλλον του τόπου και στη θέληση των ανθρώπων του να γυρίσουν οριστικά σελίδα.  Η πατρίδα μας πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει μπροστά.

ypodomes.com
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID