EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

"Φοροσαφάρι" ξεκινά για 1.750 φορολογούμενους - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο


 

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το υπουργείο Οικονομικών, εν αναμονή των στοιχείων για τα έσοδα του Φεβρουαρίου, καθώς οι ενδείξεις από την αγορά ενισχύουν την εκτίμηση ότι για δεύτερο συνεχή μήνα, οι εισπράξεις  από τους φόρους κατανάλωσης θα υπολείπονται των στόχων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη συνολική εικόνα του Προϋπολογισμού.

Ως «σωσίβια» των εσόδων για τον Φεβρουάριο, προσδοκάται ότι θα λειτουργήσουν η καταβολή της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος της περασμένης χρονιάς αλλά πολύ περισσότερο η 4η δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων καθώς και η 1η δόση του ΦΑΠ του 2010.

Ωστόσο είναι κοινή η διαπίστωση ότι δεν σώζεται έτσι η παρτίδα και με αυτό το δεδομένο η προσπάθεια ανάταξης των εσόδων θα στηριχθεί αφενός στο «στρίμωγμα» των οφειλετών του Δημοσίου- με τελευταία ευκαιρία το νέο πλαίσιο ρύθμισης- αφετέρου στους ελέγχους των μεγάλων φορολογούμενων.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέθεσε όχι μόνο τον οριστικό τακτικό έλεγχο αλλά και τον επανέλεγχο 1.750 μεγάλων φορολογούμενων στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, με τα εξής κριτήρια:

τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ

ή αγορές περιουσιακών στοιχείων άνω των 450.000 ευρώ

ή ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Κι αν για τους φόρους από τη κατανάλωση τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ δεδομένα, το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει τη καλή εικόνα των δαπανών. Καθοριστικός παράγοντας για μια ακόμα χρονιά θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι πληρωμές προς τα Ταμεία. Τον Ιανουάριο οι επιχορηγήσεις ήταν περίπου 900 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από πέρσι, αλλά όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, αυτό οφείλεται στη καλή διαχείριση του Δεκεμβρίου, χωρίς να σημαίνει ότι η συνέχεια μπορεί να είναι ανάλογη, ειδικά εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για πολύ μεγαλύτερη ανεργία.

Πληροφορίες: iefimerida.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID