EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπεξαίρεσαν 16.000.000 ευρώ, μα πληρώνονται ακόμη από το Δημόσιο


Υπεξαίρεσαν 16.000.000 ευρώ, μα πληρώνονται ακόμη από το Δημόσιο

Υπήρξαν επίορκοι και ένοχοι για μεγάλη απάτη κατά του ΙΚΑ, βρίσκονται ως προφυλακιστέοι στον Κορυδαλλό, αλλά μισθοδοτούνται ακόμη

Τα μέλη της συμμορίας που έκαναν τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας και βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν, εισπράττουν κανονικά το μισθό τους.

Ακόμα ένα σύμπτωμα της κακής λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δημόσιων οργανισμών αποκαλύπτεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος".

Τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην απόδοση ευθυνών σε επίορκους υπαλλήλους αποδίδονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην απροθυμία των δικαστικών να συμμετάσχουν και στη στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων από δημόσιους υπαλλήλους.

Η έρευνα των επιθεωρητών του Ιδρύματος, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η σπείρα στο υποκατάστημα της Καλλιθέας είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 6.000.000 ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι τρεις υπάλληλοι, που ήταν εν ενεργεία την περίοδο της σύλληψής τους, εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους. Αν και νομίμως παίρνουν αυτά τα χρήματα, αφού έχουν τεθεί σε δυνητική αργία, γεννάται το ερώτημα γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για την οριστική παύση τους.
"Θα περάσουν πολύ σύντομα από το πειθαρχικό συμβούλιο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε είτε να έχει εκδικαστεί η υπόθεση είτε να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε, και για ό,τι με αφορά θα εισηγηθώ την οριστική παύση τους, γιατί τέτοιες πρακτικές πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Δεν θέλουμε να νομίζει κανείς ότι χαριζόμαστε σε συναδέλφους", εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Αθήνας και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ιδρύματος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Κανονικά λαμβάνουν τη σύνταξή τους και οι δύο κατηγορούμενες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία. Οπως λέει στέλεχος του ΙΚΑ, "η σύνταξη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει η χορήγησή της γι' αυτόν το λόγο".

Όσον αφορά τη ζημιά που προκλήθηκε από τη δράση του κυκλώματος, που χορηγούσε παράνομα και με το αζημίωτο επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, η ολοκλήρωση του ελέγχου πριν από λίγες ημέρες έδειξε ότι η ζημιά για το ΙΚΑ προσεγγίζει τα 16.000.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από εκείνον που είχε υπολογιστεί πέρσι τον Μάρτιο.

"Είχαν γίνει όργια στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ήταν διάτρητο. Για τον λόγο αυτόν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας. Από τους 17 υπαλλήλους της διεύθυνσης που ήταν αρμόδια για τον έλεγχο, οι 15 απασχολήθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν την υπόθεση για αρκετούς μήνες", δήλωσε στην εφημερίδα "Έθνος" στέλεχος του ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ, πάντως, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων στην περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μέρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσαν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ τονίζει ότι "όλα τα ακίνητα βρίσκονται σε οιονεί κατάσχεση. Στο δικαστήριο θα διεκδικήσουμε τα πάντα. Προς το παρόν αυτή η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί. Για τον λόγο αυτόν αρνηθήκαμε και την πρότασή τους να μας μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα"
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID