EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε ναρκοπέδιο φόρων οι Ελληνες, η πονεμένη ιστορία των οχτώ φόρων που μπήκαν εκτάκτως και μονιμοποιήθηκαν!


 

Οκτώ έκτακτες φορολογίες, οι περισσότερες των οποίων μονιμοποιήθηκαν, έχουν επιβληθεί από το 2009.Το ένα φοροεισπρακτικό μέτρο διαδέχθηκε το άλλο, αλλά τα έσοδα παρέμειναν κολλημένα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια κινούνται σταθερά κάτω από τους στόχους του μνημονίου, όπως επισημαίνει το vima.gr.

Η αρχή με τους έκτακτους φόρους έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, ο οποίος επέβαλε ετήσια έκτακτη εισφορά 1.000-25.000 ευρώ σε εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω, ενώ την ίδια στιγμή απέσυρε διάταξη του προκατόχου του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε καταργήσει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πέντε χρόνια μετά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατήργησε ξανά το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών και πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με δύο μόνο φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 προχώρησε το επόμενο διάστημα με υπουργό Οικονομικών τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επιβολή έκτακτης εισφοράς ως 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων προκειμένου τα έσοδα να δοθούν ως επίδομα σε ευπαθείς ομάδες. Στην πορεία και μόλις η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο τελικά το κράτος έδωσε μόνο τη μία από τις δύο δόσεις στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Η άλλη δεν δόθηκε ποτέ.

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο δυναμική. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων και αυξάνεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις και φθάνει ως 9 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εισφορά συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται μαζί με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων φυσικών προσώπων του έτους 2009.

Οι έκτακτοι φόροι και τα τέλη συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 2011 με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου επιβλήθηκαν η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2010 με συντελεστή από 1% ως 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος (300 ευρώ το 2011 και 500 ευρώ το 2012) σε 1.000.000 επαγγελματίες, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και η έκτακτη εισφορά 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτων άνω των 2.000 κυβικών, στις πισίνες, στα σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων κτλ.

Επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο συγκεκριμένος φόρος ήρθε για να μείνει, καθώς θα ενσωματωθεί στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα θεσπιστεί το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συμπεριέλαβε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο νέες έκτακτες εισφορές σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, ιδιοκτήτες δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) σε αεροσκάφη και ελικόπτερα με συντελεστή 5%-10% επί της τεκμαρτής δαπάνης. Οι νέοι αυτοί έκτακτοι φόροι μόνο έκτακτοι δεν είναι, καθώς δεν προβλέπεται ημερομηνία λήξης!

Η παγίδα με τους τόκους
Με αναδρομική ισχύ η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε 15%

Με τον νέο φορολογικό νόμο ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τους τόκους καταθέσεων καθορίστηκε σε 15% με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Οι τόκοι όλων των καταθετικών προϊόντων, Repos, Reverse Repos, ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, ξένων ομολόγων (εταιρικών και κρατικών), οι οποίοι καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013, φορολογούνται με τον νέο συντελεστή παρακράτησης φόρου, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10% σε 15%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο νέος συντελεστής φορολόγησης αφορά όλους τους τόκους οι οποίοι θα καταβληθούν ή θα πιστωθούν εντός του 2013 ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο παρήχθησαν. Η εφαρμογή αυτή γίνεται με το σκεπτικό ότι η φορολογική υποχρέωση δημιουργείται στον χρόνο που εισπράττονται / καταβάλλονται οι τόκοι και όχι κατά τη διάρκεια σχηματισμού των τόκων.

Δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει επιμερισμός της περιόδου που αφορά το 2012, οπότε θα φορολογούνταν με 10%.
Προθεσμιακοί λογαριασμοί που ανανεώθηκαν, εξαγοράστηκαν ή έληξαν την περίοδο από 2.1.2013 φορολογούνται με 15%, καθώς και τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα ξένα ομόλογα τα οποία πουλήθηκαν ή έχει πραγματοποιηθεί πληρωμή τοκομεριδίων για την ίδια περίοδο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα ισχύσει στην περίπτωση προθεσμιακών καταθετικών προϊόντων τα οποία λήγουν εντός του 2013, όμως προέβλεπαν προκαταβολή των τόκων.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID