EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ενιαίο Μισθολόγιο: Η επίταξη φρένο στο "ξήλωμα του πουλόβερ" σε δεκάδες ΔΕΚΟ


Ενιαίο Μισθολόγιο: Η επίταξη φρένο στο  ξήλωμα του πουλόβερ  σε δεκάδες ΔΕΚΟ
Του Δημήτρη Τσιούφου
Το «ξήλωμα του πουλόβερ», που θα οδηγούσε στη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε δεκάδες ΔΕΚΟ, επιχείρησε να προλάβει η κυβέρνηση με την επίταξη των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για τη γενίκευση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε κλάδους πέρα από τις συγκοινωνίες.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και κυρίως για το πού μπορούσε να οδηγήσει μια γενίκευση των κινητοποιήσεων και ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε προσωπικά το ρίσκο της απόφασης για την επίταξη των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), επιδιώκοντας -πέρα από την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις συγκοινωνίες- να στείλει ένα σαφές, σκληρό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες πως όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε το ρίσκο της επίταξης γνωρίζοντας, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, πως αν εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα πράγματα (ήδη από χθες το μεσημέρι άρχισαν να κυκλοφορούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ) θα πιστωθεί μια σημαντική πολιτική νίκη τόσο απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν τις κινητοποιήσεις στο Μετρό και κατήγγειλαν την επίταξη, όσο και κατά των συντεχνιών. Αυτές άλλωστε ήταν και ο αποδέκτης του σκληρού μηνύματος που έστειλε την Πέμπτη τονίζοντας πως «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, ανήκουν στον λαό που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν». Γι' αυτό, πρόσθεσε με αυστηρό τόνο ο κ. Σαμαράς «ας το καταλάβουν όλοι. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες».
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν βέβαια, και εδώ έγκειται το ρίσκο του πρωθυπουργού, πως θα γίνει προσπάθεια -από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ- γενίκευσης των κινητοποιήσεων σε άλλους κλάδους, εξέλιξη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να οδηγήσει και με την επίταξη των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς έστειλαν ένα μήνυμα και προς τους ναυτεργάτες και τους αγρότες που επίσης προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Η παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Αλ. Παπαρήγα και βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, λίγο μετά την απόφαση της επίταξης κατέδειξε, σημειώνουν από το Μαξίμου, τις προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όχι μόνο να στηρίξουν τις παράνομες -με αποφάσεις της Δικαιοσύνης- συνεχιζόμενες απεργίες στο Μέσα Σταθερής Τροχιάς, αλλά και την πρόθεσή τους καταργήσουν ή να περιορίσουν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο η τρόικα απαιτούσε και απαιτεί να εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα η επίταξη των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ήταν μάλλον μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πριν ανακοινωθεί η απόφασή του γνώριζε και τις επιφυλάξεις του Φ. Κουβέλη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγονταν για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε «ήπιο το μέτρο της επίταξης και ο Ευάγγ. Βενιζέλος απαράδεκτη κοινωνικά την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», η απόφαση της κυβέρνησης δεν βρήκε σύμφωνη τη ΔΗΜΑΡ, η οποία υποστήριξε ότι «η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης».

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID