EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι μαύρες τρύπες & τα μυστήρια


Οι μαύρες τρύπες & τα μυστήρια

Η διαπίστωση ότι το στικάκι με τα δεδομένα που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον Ευ. Βενιζέλο είναι προϊόν αντιγραφής στις 8 Ιουλίου του 2012, όταν βρισκόταν στην κατοχή τού πρώην εισαγγελικού λειτουργού, «συσκοτίζει» την υπόθεση, καθώς αναζητείται πλέον εκτός του αρχικού CD που έφτασε στη χώρα το 2010 και το στικάκι που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη τον Ιούνιο του 2011. Τελικά πόσα αντίγραφα της περιβόητης λίστας κυκλοφορούσαν μεταξύ πολιτικών και μη προσώπων; Ποιος αλλοίωσε τη λίστα σβήνοντας τα ονόματα τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου και για ποιους λόγους; Ποια ήταν η διαδρομή της λίστας από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα; Ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Διώτη στην αναπαραγωγή και τη διαρροή των ονομάτων των καταθετών στον Τύπο; Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σε συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που έχουν βάλει φωτιά στην πολιτική ζωή του τόπου και θέτουν επί τάπητος το θέμα της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
1 Πού βρίσκεται το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ;
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε για μία ακόμη φορά ότι «έχασε» το αρχικό CD που είχε παραλάβει από τη γαλλική κυβέρνηση στα τέλη του 2010, ενώ είχε ήδη αντιγράψει τα δεδομένα σε στικάκι. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το αρχείο με τα επίμαχα στοιχεία, καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Σημείωσε επίσης ότι το έδωσε σε συνεργάτη του για φύλαξη και έκτοτε δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.
2 Ποια είναι τα πρόσωπα από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου που χειρίστηκαν το CD ή το στικάκι με το αρχείο;
Συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι παρέλαβε το αρχικό CD από τον υπουργό στα τέλη του 2010, για να υπολογίσει το σύνολο των καταθέσεων, να καταγράψει 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και να τα παραδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν αλλοίωσε τα δεδομένα ούτε αντέγραψε το CD, το οποίο επέστρεψε.
3 Γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέδωσε τη λίστα στο ΣΔΟΕ, όταν επικεφαλής ήταν ο Γ. Καπελέρης;
Ο πρώην υπουργός έχει αφήσει αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο ΣΔΟΕ και υπονοούμενα ότι φοβόταν διαρροές. Στις αρχές του 2011 έδωσε στον Γ. Καπελέρη ένα «απλό χαρτί» με 10-11 ονόματα, για να πραγματοποιηθεί έλεγχος. Ο κ. Καπελέρης -σύμφωνα με κατάθεσή του- διαπίστωσε ότι κάποια ονόματα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, αλλά δεν έλαβε εντολή για περαιτέρω έλεγχο.
4 Αξιοποίησε προς έλεγχο τα στοιχεία της λίστας ο Ι. Διώτης μετά την παραλαβή τους από τον Γ. Παπακωνσταντίνου;
Ο Ι. Διώτης υποστήριξε ότι παρέλαβε τα αρχεία σε μορφή USB από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν αυτός αποχώρησε από το υπουργείο, στα μέσα του Ιουνίου του 2011. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε αντικαταστήσει τον Γ. Καπελέρη. Εχει δηλώσει ότι παρέλαβε το στικάκι «με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο» και χαρακτήρισε τα δεδομένα ως «παράνομο αποδεικτικό μέσο» που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η παράδοση των στοιχείων είχε την έννοια της «εντολής ελέγχου».
5 Πού βρίσκεται το στικάκι που παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη τον Ιούνιο του 2011;
Εάν τελικά αποδειχτεί ότι το στικάκι που έδωσε ο Ι. Διώτης στον Ευ. Βενιζέλο -και με εντολή των εισαγγελέων ελέγχθηκε τεχνικά- είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής την 8η Ιουλίου, τότε αναζητείται το αρχικό USB που έδωσε ο πρώην υπουργός στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών.
6 Πόσα αντίγραφα κυκλοφορούν από το USB που κατείχε ο Ι. Διώτης;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε στη Βουλή ότι «κάποιοι» αναπαρήγαγαν τις λίστες σαν μαρουλόφυλλα υπονοώντας ότι αυτό πραγματοποιήθηκε την περίοδο που ήταν στην κατοχή του Ι. Διώτη.
7 Πότε έγινε η διαγραφή των επίμαχων αρχείων, που αφορούν τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου;
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για τον υπεύθυνο της διαγραφής ή της μη αντιγραφής των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου που βρίσκονταν στη λίστα. Εγινε την περίοδο που τα δεδομένα ήταν στην κατοχή του πρώην υπουργού ή μεταγενέστερα, την εποχή που κατείχε το στικάκι ο Ι. Διώτης; Προς απάντηση είναι και το ερώτημα που αφορά τους λόγους που έγινε η αλλοίωση.
8 Πώς έφτασε η λίστα στα χέρια του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη;
Το ΠΑΣΟΚ σαφέστατα υπονοεί ότι η πηγή της διαρροής είναι ο Ι. Διώτης, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων προκύπτει ότι εκείνη την περίοδο έγινε αναπαραγωγή της λίστας. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή άφησε αιχμές για τον Ι. Διώτη και στελέχη του ΣΔΟΕ ότι αναπαρήγαγαν τις λίστες σαν μαρουλόφυλλα. Ο Ι. Διώτης έχει αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε αντιγραφή των δεδομένων.
9 Γιατί ο Ι. Διώτης δεν έδωσε στον Ευ. Βενιζέλο το πρωτότυπο στικάκι που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου;
Τον Αύγουστο του 2011 ο Ι. Διώτης παρέδωσε ένα στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκτυπώσεις στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέροντας ότι είναι το μοναδικό. Ηξερε ο Ι. Διώτης ότι έχει γίνει αναπαραγωγή των στοιχείων στις 8 Ιουλίου και αν ναι, γιατί παρέδωσε το αντίγραφο;
10 Γιατί ο Ι. Διώτης δεν ενημέρωσε για τη λίστα τους υπουργούς Οικονομικών που ανέλαβαν μετά τον Ευ. Βενιζέλο;
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν ανέφερε στους επόμενους υπουργούς Οικονομικών την υπόθεση της λίστας. Γιατί δεν έκανε κάποια επισήμανση στους υπουργούς, με στόχο αρχικά να «καλύψει» τη θέση του για τη διαχείριση της λίστας και να μεταφέρει την ευθύνη λήψης αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία;
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID