EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πόλεμος μετά τις 3 εκτελέσεις


Διαδηλώσεις στο Παρίσι για τις δολοφονίες.

Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις της Σακινέ Τσανσίζ, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ θεωρούνται από όλες τις πλευρές ως μια προσπάθεια να σαμποταριστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των τουρκικών αρχών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ομως από την πλευρά τους οι Κούρδοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο την αποστολή εκτέλεσης των τριών ηγετικών φυσιογνωμιών του PKK και των κουρδικών κοινοτήτων να οργάνωσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το τουρκικό κράτος.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει το γεγονός ως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, ούτως ώστε να μην επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι, παρότι οι έρευνες συνεχίζονται και κανένα ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα των δραστών δεν μπορεί ακόμη να βγει, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ φραξιών του αυτονομιστικού κινήματος. Μία από αυτές τις ενδείξεις, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι ότι η πόρτα του κτιρίου ήταν κλειδωμένη και άρα, όπως ανέφερε: «Τα τρία θύματα άνοιξαν την πόρτα. Αναμφίβολα δεν θα άνοιγαν σε κάποιον που δεν ήξεραν».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «είναι διαφορετικά τα πεδία επιρροής» του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, της ηγετικής ομάδας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και της αντίστοιχης ομάδας στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δολοφονία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.
Τέλος εμφανίστηκε αμετακίνητος ως προς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά πιο συγκρατημένες, έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ανέφερε ότι «χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε την αλήθεια για το Παρίσι» και ότι όλες οι απόψεις που εκφράζονται προς το παρόν είναι εικασίες.
Οι Κούρδοι ηγέτες από την πλευρά τους και οι ηγέτες φιλοκουρδικών οργανώσεων και κομμάτων, είτε κατηγορούν ευθέως την Αγκυρα για την τριπλή δολοφονία είτε αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να δρούσαν για λογαριασμό του τουρκικού βαθέος κράτους. Συγκεκριμένα, ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, που θεωρείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του PKK, δήλωσε ότι πίσω από τη δολοφονία ίσως βρίσκονται «σκοτεινές δυνάμεις» που έχουν σχέση με το βαθύ κράτος της Τουρκίας, ενώ ο επικεφαλής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι θέλει να παρουσιάσει την τριπλή δολοφονία σαν βεντέτα στους κόλπους του PKK, παρότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
ΑΓΚΥΡΑ
Οδηγία για επιφυλακή
Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε όλες τις διπλωματικές της αποστολές στην Ευρώπη η Τουρκία εξαιτίας της τριπλής δολοφονίας στο Παρίσι, ανέφερε χθες το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, συγκεκριμένα για τη Γαλλία ζητήθηκε από τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από περιοχές τουρκικών συμφερόντων, ούτως ώστε «να αποτραπεί οποιοδήποτε περιστατικό».
Σημειώνεται ότι προχθές το BDP είχε καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλων των Κούρδων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Οσον αφορά τις έρευνες των γαλλικών αρχών, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συνολικά δέκα κάλυκες στο σημείο της τριπλής δολοφονίας, καθώς και μια βαλίτσα με ρούχα που μάλλον ανήκε σε μία από τις δολοφονημένες.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID