EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σήμερα στη Βούλη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


 

Με κύρια χαρακτηριστικά την ανατροπή στον τρόπο φορολόγησης των μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών αλλά και την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Το νομοσχέδιο αποτέλεσε χθες αντικείμενο συζητήσεων με την τρόικα, αλλά και μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και των Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Το βάρος των νέων φορολογικών ρυθμίσεων πέφτει κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις καθώς καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της επόμενης διετίας.
Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά 230 εκατ. ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατ. ευρώ. Τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται να πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργεί το αφορολόγητο με την προηγούμενη μορφή του και προβλέπει μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τις 43.000 ευρώ και πάνω.
Επίσης, με το νομοσχέδιο καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, πλην εκείνων που σχετίζονται με ιατρικές δαπάνες. Ανατροπές όμως έρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Ως προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι φαίνεται πως από το 2014 θα φορολογούνται ως μισθωτοί εάν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία, αν και το πώς αυτή θα ορίζεται παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο.
Για φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία θα φορολογηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αποδείξεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει εάν οι νέες ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο ή στο φορολογικό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα των αποδείξεων το νομοσχέδιο θα στοχεύει στη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά με την καθιέρωση κινήτρων για τους φορολογούμενους.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID