EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης Της Ελένης Πετροπούλου

Την πόρτα της ελληνικής οικογένειας φαίνεται ότι «χτυπά» ο ιός του AIDS που πλέον, ελέω οικονομικής κρίσης, δεν αφορά μόνο τις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου. Συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία τριετία, με την αύξηση να αφορά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με το 41% να έχει μολυνθεί! Την τελευταία διετία, μάλιστα, ο αριθμός των νέων περιστατικών στους χρήστες αυξήθηκε κατά 35 φορές και αποτελεί αύξηση - ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη! Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα έτη 2008-2010 ο αριθμός των περιστατικών στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κυμαίνονταν ετησίως μεταξύ 10-14, το 2011 δηλώθηκαν 206 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, 487.

Στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας κύριο τρόπο για τη μετάδοση του ιού μεταξύ των περιστατικών του AIDS που δηλώθηκαν, αποτελούσε η σεξουαλική επαφή μεταξύ των ανδρών. Το πρώτο δεκάμηνο όμως του 2012 παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή. Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών με AIDS που δηλώθηκαν αφορούσε σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι σε ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης

Περιστατικά
Το σύνολο των περιστατικών με HIV/AIDS που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ήταν 1.049. Εκτός από τους 487 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι 256 ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, 108 που ανέφεραν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές, ενώ για τους υπόλοιπους 198 δεν είχε προσδιορισθεί η κατηγορία μετάδοσης. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr. Marc Sprenger, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες, ήδη στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιοχή της Αθήνας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες. Έκαναν λόγο για πολύ ανησυχητική εξέλιξη διευκρινίζοντας ότι η ανάλυση των αιτιών της επιδημίας έχει αναδείξει ως κυρίαρχο παράγοντα την οικονομική κρίση. Μετά το 2008 -εξήγησαν- οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν νοθευμένες ή καινοφανείς ναρκωτικές ουσίες, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της ενδοφλέβιας χρήσης και τη χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Στοιχεία
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» με βάση το οποίο εξετάσθηκαν το περασμένο Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1.400 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, το 54% κάνει ενδοφλέβια χρήση με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, το 30% όχι καθημερινά αλλά περισσότερο από μια φορά τον μήνα και το υπόλοιπο 16% μια φορά τον μήνα ή λιγότερο. Το τελευταίο χρόνο, το 11% χρησιμοποίησε σύριγγα που κάποιος άλλος είχε χρησιμοποιήσει για ενδοφλέβια χρήση τουλάχιστον τις μισές φορές, το 29% σπάνια και το 60% ποτέ.

Θετικό στον ιό του AIDS ήταν το 19% στο σύνολο των Ελλήνων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και το 24% στους μετανάστες χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο να βρεθούν με HIV/AIDS ήταν: άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες που είχαν ήδη χρησιμοποιήσει άλλα άτομα για ενδοφλέβια χρήση (27% αυτών που ανέφεραν κοινή χρήση τον τελευταίο χρόνο ήταν οροθετικοί σε σχέση με 18% αυτών που δεν ανέφερε κοινή χρήση), άτομα με αυξημένη συχνότητα ενδοφλέβιας χρήσης (29% αυτών που έκαναν ενδοφλέβια χρήση περισσότερο από μία φορά την ημέρα ήταν οροθετικοί έναντι 13% όσων έκαναν μία φορά την ημέρα ή λιγότερο), γυναίκες που έκαναν σεξ με αντάλλαγμα χρήματα/ναρκωτικά (32% αυτών που ανέφερε σεξ με αντάλλαγμα ήταν οροθετικές σε σχέση με το 17% των γυναικών που δεν ανέφερε), άτομα με ιστορικό φυλάκισης (27% των ατόμων με ιστορικό φυλάκισης ήταν οροθετικοί σε σχέση με το 19% που δεν είχαν μπει ποτέ στη φυλακή) και άστεγοι (33% αυτών που υπήρξαν άστεγοι στον τελευταίο χρόνο και 16% αυτών που δεν ήταν άστεγοι).

Όπως είπε ο Dr. Marc Sprenger, «είναι πολύ πιθανό ότι η μετάδοση του HIV μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών στην Αθήνα θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί - καταλήγοντας σε μία υψηλή συχνότητα του HIV για μακρό χρονικό διάστημα».

Αγνοια κινδύνου
Άγνοια για τους τρόπους μετάδοσης του ιού του AIDS, έχει σχεδόν ο ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15 - 24 ετών, θεωρώντας ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή με το μοίρασμα του φαγητού! Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μεγάλη έρευνα για τη στάση των νέων απέναντι στο AIDS που πραγματοποίησαν σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Οικονομίας Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.144 νέων ηλικίας 15-24 ετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών GLOBAL LINK RESEARCH. Ειδικότερα,

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 15-24 ετών (94,8%) αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του προφυλακτικού στην πρόληψη του AIDS. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αποκλειστικά ένα μόνιμο σύντροφο, μόνο το 60,1% των νέων ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί, ενώ το 37,6% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί επαναπαυμένο στον μόνιμο σύντροφο, και στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό! Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι (22-24 ετών) αν και αναγνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τον ιό (43,8%) ακόμη και αν έχουν μόνιμο σύντροφο, εντούτοις δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό (45,2%).

Το 93,8% των νέων γνωρίζει ότι ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει τον ιό HIV, ενώ το 89,3% αυτών πιστεύει ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η μετάδοση του ιού με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή η μετάδοση του ιού με το φαγητό ή πού μπορούν να κάνουν το τεστ για τον ιό HIV, μόνο 6 στους 10 εξ αυτών γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, 7 στους 10 εξ αυτών γνωρίζει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το μοίρασμα του φαγητού.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID