EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αναπλάσεις και περιβαλλοντικά έργα


 

Τα σημαντικά έργα του 2014-2020 είναι ξεκάθαρο πως θα στοχεύσουν στην βιωσιμότητα των πόλεων και στα περιβαλλοντικά έργα που στην χώρα μας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ
Τα έργα ανάπλασης θα γιγαντωθούν την επόμενη επταετία στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η αναρχία της ρυμοτομίας και των ίδιων των πόλεων μοιάζει ιδανική για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και εκεί θα δοθεί η «μάχη». Το μεγάλο plus σε αυτό τον τομέα είναι δεν θα έχουμε μόνο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπως συμβαίνει με άλλα μεγάλα έργα.

Σχεδόν όλες οι Ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα στον αστικό ιστό και υπάρχει αρκετό ψωμί για έργα αναπλάσεων που θα πιάσουν τόσο και θα δώσουν ανάσες στην πόλη και τους πολίτες. Στην Αθήνα περιμένουμε μεγάλα έργα σε αυτόν τον τομέα όπως η Ανάπλαση της Πανεπιστημίου και η διπλή Ανάπλαση.

Οι αναπλάσεις είναι αποκλειστικό ζήτημα Δήμων και Περιφερειών και η επιλογή καθώς και τα κριτήρια είναι το βασικό ζήτημα. Στα έργα ανάπλασης συμπεριλαμβάνονται σειρά από έργα όπως οι πεζοδρομήσεις, οι ποδηλατοδρόμοι και οι παρεμβάσεις σε κτίρια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι πως θα χωρέσουν περιβαλλοντικά έργα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά θα είναι συνέχεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και θα αφορά εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, αποχετεύσεις κλπ. Θα πάμε όμως και ένα βήμα παραπέρα καθώς το νέο πεδίο δόξης ονομάζεται περιβαλλοντικά έργα, το οποίο συνοψίζεται εν ολίγοις στην διαχείριση των αποβλήτων μέσα από οργανωμένες εγκαταστάσεις.

Αυτή την εποχή βλέπουμε την μάχη που γίνεται για την ανάπτυξη εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Τέτοια εργοστάσια υπάρχουν μέσα στις πόλεις στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πρόσφατα και γίνεται αγώνας για την εγκατάσταση τέτοιων εργοστασίων ανά την επικράτεια.

Πρόκειται για μεγάλο περιβαλλοντικό στοίχημα για να μετατραπεί η χώρα από απέραντη χωματερή σε αξιοποιητή των ίδιων της των αποβλήτων. Το στοίχημα αυτό αναμένεται να αποφέρει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά έσοδα από την ανακύκλωση που σήμερα κυρίως την ..πετάμε.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID