EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στη Βουλγαρία μετακομίζουν οι ελληνικές εταιρείες


 

Αύξηση της τάξης του 70% το τελευταίο δωδεκάμηνο φέρεται να καταγράφει ο αριθμός των εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, στη Βουλγαρία, είτε αυτές έχουν συσταθεί για λόγους καθαρά φοροαποφυγής, λόγω μειωμένων συντελεστών στη γείτονα, είτε επειδή έχει μεταφερθεί από τη χώρα μας πραγματική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλγαρία, η τάση δημιουργίας εταιρικών σχημάτων, ελληνικών συμφερόντων, αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνουν Έλληνες επιχειρηματίες, εντοπίζεται και στην ενοικίαση αποθηκών, καθώς και βιομηχανοστασίων, προκειμένου να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους. Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι το Σαντάνσκι, η Σόφια και το Πλόβντιβ.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στατιστικά κάνουν λόγο για 3.800 επιχειρήσεις, όπου το μετοχικό κεφάλαιο είναι 100% ελληνικό, ενώ το σχετικό νούμερο φθάνει τις 15.000, εάν συνυπολογιστούν και τα μεικτά εταιρικά σχήματα.
Η Βουλγαρία διαθέτει επίσημα ελληνική επενδυτική παρουσία ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις της χώρας μας να έχουν δημιουργήσει τοπικά πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, μετά το 2006 έχει αυξηθεί τρεις φορές ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών, που έχουν αποδώσει φόρο στη γείτονα. Ακόμη, ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν το 2011 στη Βουλγαρία, κυρίως μέσω Κύπρου, όπου έχουν δημιουργηθεί πολλά εταιρικά σχήματα, συμφερόντων της χώρας μας, αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και παρατηρείται καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Ο λόγος της μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά γιατί συνδυάζει και τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, προσιτό κόστος αγοράς γης και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, την ξυλεία, το αλουμίνιο, αλλά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρύθηκαν επιχειρήσεις από Έλληνες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτων ή για να εξαρτηθούν απ' αυτές κάποια ακριβά περιουσιακά στοιχεία, όπως πολυτελή Ι.Χ.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID