EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η διαπραγμάτευση τελείωσε - το θρίλερ με τα εργασιακά συνεχίζεται


 

“Αυτά δεν στέκουν” φέρεται να απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργάτες του όταν τον ρώτησαν εάν τα εργασιακά θα αποσυρθούν από το νομοσχέδιο που παίρνει την άγουσα για την Βουλή, αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος, “η διαπραγμάτευση τελείωσε”.

Κι αυτό διότι από χθες το μεσημέρι είναι διάχυτη η αίσθηση πως κερδίζει έδαφος η πρόταση Κουβέλη να αποσυρθούν τα εργασιακά από το πολυνομοσχέδιο με τα prior actions τώρα και να έλθουν ως ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση «αργότερα». Πρόταση που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον ευρωπαϊκό πυλώνα της τρόικας –αν και ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε (σήμερα) για «άρνηση της τρόικας».

Παρά ταύτα, το Μαξίμου δεν αποσαφηνίζει το θέμα, ενώ στη δήλωση του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στην «τύχη» των εργασιακών αλλαγών.

Να σημειωθεί πάντως ότι η πρωθυπουργική δήλωση δημοσιοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ με κεντρικό θέμα (τι άλλο;) τη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες.

Στελέχη της εκτιμούν ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας για τα εργασιακά, θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία (προ ψηφοφορίας) στιγμή.

"Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους"

Σύμφωνα με πληροφορίες η δήλωση Σαμαρά ότι οι «διαπραγματεύσεις τελείωσαν» προκάλεσε εκνευρισμό στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι εκείνοι την ώρα συνεδρίαζαν θέτοντας το ερώτημα -κατά τις πληροφορίες- πως γίνεται να ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις ερήμην των δυο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τη γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού η ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως "πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα" και συμπληρώνει: "Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της".

Ολη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…

Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.

Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».


Πηγή capital.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID