EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρεις τράπεζες θα μείνουν στο τέλος του χρόνου


Πρωταγωνιστής στον δεύτερο γύρο της συνένωσης τραπεζών θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η συγκέντρωση του κλάδου θα συμπεριλάβει και τις μικρές τράπεζες  

Μετά τον Νοέμβριο και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένεται ο νέος γύρος εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Πρωταγωνιστής αυτήν τη φορά θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η συγκέντρωση του κλάδου θα συμπεριλάβει και τις μικρές τράπεζες.

Με την ευόδωση της συνεργασίας Εθνικής-Eurobank, στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη θα υπάρχουν τρία ισχυρά σχήματα. Οι όμιλοι της Εθνικής μαζί με τη Eurobank, της Alpha Bank που θα αποκτήσει την Εμπορική και της Πειραιώς που ήδη έχει εντάξει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η ανακοίνωση της Πειραιώς για την εξαγορά της Γενικής από τη Societe Generale.
Τραπεζικός χάρτης
Χρειάστηκαν λοιπόν μόλις 70 μέρες -από τις 28 Ιουλίου που ανακοινώθηκε η απόκτηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς, μέχρι την περασμένη Παρασκευή με το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank- για να αλλάξει εκ βάθρων ο τραπεζικός χάρτης της χώρας και 7 τράπεζες να ενωθούν σε τρεις.
Στον δεύτερο γύρο της συγκέντρωσης πρωταγωνιστής θα είναι το ΤΤ, που η αγορά προεξοφλεί ότι θα ενταχθεί στο σχήμα της ΕΤΕ-Eurobank (καθώς θα κατέχει ποσοστό πάνω από 12% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), το οποίο, όπως επιμένουν κύκλοι καλά γνωρίζοντες, θα «σπάσει» σε καλή και κακή τράπεζα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι το ΤΤ είναι βασικός μέτοχος και στην Τράπεζα Αττικής με ποσοστό 22,43%. Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσοστό 19,28% και το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με ποσοστό 43%.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΤΠΔ αναμένεται να χωριστεί στα δύο και το τραπεζικό κομμάτι θα το αποκτήσει ένας εκ των τριών ομίλων που προαναφέραμε.
Και επόμενο είναι στον χορό των εξαγορών να εμπλακεί σύντομα και η Attica Bank, η οποία καταβάλλει προσπάθεια να διατηρηθεί αυτόνομη, όπως και οι τράπεζες Proton, ProBank, FBB και Millennium.
H ETE ανακοίνωσε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για τη δημόσια πρόταση εξαγοράς της Eurobank ορίστηκε την 30ή Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση μη απαρτίας η πρώτη επαναληπτική θα διεξαχθεί τη 12η Νοεμβρίου.

Eφη Καραγεώργου


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID