EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άδειες πολυκατοικίες, απούλητα διαμερίσματα. Έσκασε η «φούσκα»;

Όταν «έβρεχε» δάνεια, όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Κατασκευαστές, μεσίτες, αγοραστές. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κλείσει, αρκετά έργα έχουν μείνει στα μισά και εκατοντάδες διαμερίσματα παραμένουν απούλητα.
Ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των κατασκευών (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ) αναζητούν διέξοδο στο… εξωτερικό, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων.
Τι γίνεται στα ακίνητα; Οι τιμές έχουν πέσει; Ναι, απαντούν συσχετιζόμενοι φορείς, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος «έχει αρκετό λίπος να κάψει ακόμα».
Η συμπίεση των εισοδημάτων, αλλά κυρίως η εργασιακή ανασφάλεια και η αδυναμία δανειοδότησης από τις τράπεζες αποτελούν τις αιτίες συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων.
Οι τιμές, με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μειωθεί κατά 20% από τα τέλη του 2008 και κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς.
Οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το α’ εξάμηνο του έτους, με μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, ήταν 52,2% λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σήμερα, οι αγοραπωλησίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/5 των αντίστοιχων του 2008, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί, από το 2007 και έπειτα, όταν ήδη είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια υπερπροσφοράς στην αγορά κατοικίας.
Μέχρι και το τέλος του 2011, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά είχε αγγίξει το 75% (στοιχεία Eurostat), κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά.
Η «φούσκα» στα ακίνητα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο
Η κάμψη της αγοράς κατοικίας είναι εμφανής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα προηγούμενα χρόνια, όπως στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε «φούσκα» στα ακίνητα.
Με βάση στοιχεία της Eurostat, από το 2007 έως και το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας για την Ισπανία αγγίζει το 89%, το 86% για την Ιρλανδία, το 71% για την Πορτογαλία, το 68% για την Ουγγαρία, το 60% για την Κύπρο, το 43% για τη Δανία, το 42% για το Ηνωμένο Βασίλειο και το 35% για την Ολλανδία. Εξαίρεση αποτελούν η Γερμανία, όπου η μείωση δεν ξεπερνά το 7% και η Γαλλία.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα και η αγορά ακινήτων είναι ιδιαίτερα κυκλική, αφού επηρεάζεται από την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, τα επιτόκια και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.
Στην Ελλάδα, τα ακίνητα ήταν και είναι «τσιμπημένα». Ο κλάδος έχει αντιστάσεις, οι τιμές δεν έχουν πέσει, όσο υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου.
Όσοι δεν ανοίχτηκαν πολύ και δεν βαρύνονται με υπέρογκα δάνεια στηρίζονται σε δυο πράγματα: στο τέλος ή την ανάσχεση της ύφεσης, αλλά και στο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης που χαρακτηρίζει τους Έλληνες.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID