EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπό προϋποθέσεις, το Μετρό Θες/νίκης μπορεί να κατασκευαστεί ως το 2017

 
Το «γόρδιο δεσμό» της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης προσπαθεί να λύσει η Αττικό Μετρό, προσπάθεια που καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ανάδοχος κοινοπραξία της ΑΕΓΕΚ.
«Αν δεν βρεθεί λύση, το έργο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Τσίτουρας, μιλώντας χθες σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή του μετρό.
Ο δ.σ. του Αττικό Μετρό απέδωσε τις καθυστερήσεις σε μια σειρά από προβλήματα, με κυριότερο την οικονομική κρίση και την πλήρη αδυναμία της αναδόχου κοινοπραξίας να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος επισήμανε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016 με αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος, ότι θα του δοθούν έγκαιρα όλοι οι χώροι των εργοταξίων, αλλά και ότι θα υπάρξει φιλικός διακανονισμός με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για την ικανοποίηση ορισμένων από τα εύλογα αιτήματα της κοινοπραξίας (καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις και πιστώσεων του Δημοσίου).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δεσμευτεί σήμερα για τον χρόνο παράδοσης ("κάνει λάθος όποιος υπό τις παρούσες συνθήκες μιλά για χρονοδιαγράμματα").
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιμόπουλος προανήγγειλε τροποποίηση του καταστατικού της «Αττικό Μετρό», ώστε να μπορεί να προχωρά σε φιλικούς διακανονισμούς, στα πρότυπα της «Εγνατία Οδός».
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται το έργο αποτελούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κοινοπραξίας Μ. Σίμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατασκευάζει «άλλο έργο» από αυτό που προέβλεπε η σύμβαση (οι 9 από τους 13 σταθμούς άλλαξαν θέση).
Το Μετρό Θες/νίκης έπρεπε να παραδοθεί αυτό το μήνα! Αν’ αυτού πηγαίνει για το 2017, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αφού έχει κατασκευαστεί μόλις σε ποσοστό 24%!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID