EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε εξέλιξη το Eurogroup. Κλειδώνει η επιμήκυνση;


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το άτυπο Eurogroup στη Λευκωσία, όπου παρουσιάζεται μέρος των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το Eurogroup θα ασχοληθεί κυρίως με την κατάσταση των χωρών Ισπανία και Ελλάδα σε πρώτο πλάνο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για την κατάσταση σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Oικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, η επιδείνωση της οικονομίας να είναι αποτέλεσμα της υψηλής ύφεσης.

«Aποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ, βοηθούν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο», δήλωσε ο γερμανός ομόλογός του Βολφανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σημείωσε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, αλλά όχι περισσότερα χρήματα.

Οι πρώτες πληροφορίες από το Συνεδριακό Κέντρο αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα ενημερώσει στη συνεδρία του Eurogroup για την ημερομηνία κατά την οποία η τρόικα θα επανέλθει στην Κύπρο για έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο που θα καταρτιστεί.

Στις 6.50 το πρωί έξι υπουργοί Οικονομικών έφθασαν στο συνεδριακό και είχαν μια άτυπη συνάντηση, ανάμεσα τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, στην παρουσία και του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Πρώτες δηλώσεις

Δεν ήταν πλήρως αρνητικός στο να δοθεί κάποια παράταση χρόνου στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Cornelis De Jager, ωστόσο, ήταν κάθετος στο να δοθούν περισσότερα χρήματα. Για την Ισπανία είπε ότι είναι στο σωστό δρόμο.

"Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να συνεχιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα", είπε.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θα δουν τις λεπτομέρειες που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να ισχύσει αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis De Guindos, δήλωσε πως η Ισπανία πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λίτότητας ώστε να αποδείξει την αξιοπιστία της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble θεωρεί πως δεν θα μπορέσει το ESM να προχωρήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που συνεπάγεται πως πρέπει να γίνει μέσω κρατικής προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Theresia Fekter, άφησε, και αυτή, ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της.

Στις 09:00 ξεκίνησε η συνεδρία του Eurogroup η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.30-13.00.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Eurogroup ζήτησαν και θα παρευρεθούν η Christine Lagarde γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Klaus Regling του EFSF. Όπως ήταν γνωστό, παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Junker, o ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Στο μεταξύ, η συνεδρία του Eurogroup, φαίνεται πως δεν θα ολοκληρωθεί στην ώρα της αφού μέχρι τις 11.00π.μ. η τελευταία ενημέρωση έλεγε πως ακόμα η συζήτηση αφορούσε το πρώτο θέμα, της Ισπανίας. Θα συζητηθεί επίσης η Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Κύπρος.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID