EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χτύπησε κουδούνι... και στα Μουσεία

 
Αρχαιολογικές ανασκαφές, ναυτικά ταξίδια μέσα σε μια... τριακόντορο, διανυκτερεύσεις στο μουσείο αλλά και σεμινάρια με θέμα την Εικονομαχία! Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματά τους, αποδεικνύοντας ότι η μάθηση και η διασκέδαση πάνε πακέτο!

«Το φθινόπωρο αλλιώς» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών, που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο και διοργανώνεται από το Παιδικό Μουσείο - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου στην Πλάκα. Τα παιδιά συζητούν και ζωγραφίζουν για το φθινόπωρο, τις συνήθειες των ανθρώπων τη συγκεκριμένη εποχή και την αλλαγή της φύσης. Κατόπιν παρατηρούν πίνακες γνωστών ζωγράφων, που απεικονίζουν το φθινόπωρο και ζωντανεύουν έναν από όλους με τη βοήθεια των πινέλων τους.

Στις 23 Σεπτεμβρίου το μουσείο καλεί τους λιλιπούτειους συμμετέχοντες να... βγουν στα πάρκα της πόλης και να αναζητήσουν ξύλα, κλαράκια και χόρτα προκειμένου να φτιάξουν τη δική τους φωλιά για πουλιά! Η συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί.

Πίθοι, πινάκια, χύτρες των Βυζαντινών κατοίκων, που εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, αλλά και σύγχρονες πήλινες καλλιτεχνικές δημιουργίες του Θόδωρου Παπαγιάννη από την περιοδική του έκθεση με τίτλο «Αρτος», αποτελούν την πρώτη ύλη ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος, που ξεκινάει αύριο στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος. Οι μικροί φίλοι της γνώσης -οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι 8-11 ετών- θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μοναδικά πήλινα αντικείμενα, ενώ μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και εργαστήρι πηλού σε απόδειξη ότι η διδακτέα... ύλη έχει αφομοιωθεί!

Στις 30 Σεπτεμβρίου πάλι οι πιο μεγάλοι μαθητές (από 11 ετών και πάνω) αλλά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα ιστορικά γεγονότα της Εικονομαχίας και της Αλωσης, μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Για τις 14 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «Από τη φλόγα του λυχναριού, στο πυρ το εξώτερον», το οποίο παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι Βυζαντινοί φώτιζαν τα σπίτια τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων δήλωση συμμετοχής.

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Για φέτος μάλιστα το γνωστό πολιτιστικό στέκι στον Ταύρο φιλοξενεί περισσότερες από 30 νέες δράσεις, ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον των παιδιών.

Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο, στις 6 Οκτωβρίου, με ένα εργαστήρι για τον κύκλο του νερού (3-5 ετών), ενώ την επομένη οι εκκολαπτόμενοι αρχαιολόγοι θα μάθουν να κάνουν τις δικές τους ανασκαφές! Χρησιμοποιώντας πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι και θα συμμετάσχουν στη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Στις 13 Οκτωβρίου οι νεαροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πολυτιμότερο δέντρο της ελληνικής γης, την ελιά. Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό αποκαλύπτονται μέσα από μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων, ενώ στις 14 του μήνα οι λιλιπούτειοι εξερευνητές θα ταξιδέψουν σε χώρους και χρόνους μακρινούς με την τριακόντορο, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στο «λιμάνι» του Ελληνικού Κόσμου.


Γιώτα Βαζούρα
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID