EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Μαξίμου "αδειάζει" ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. για τη σύσκεψη αρχηγών


 

Σε διελκυστίνδα εξουσίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχουν αναδειχθεί οι απαιτήσεις των δανειστών και τα μέτρα - σοκ που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο Αντ. Σαμαράς κάνει και επισήμως όπισθεν ολοταχώς από την προεκλογική του δέσμευση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο, καθώς πλέον είναι εκείνος ο ηγέτης του "μνημονιακού" μπλοκ.
Στη σχέση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχουν συγκεντρωθεί σύννεφα, αφού η σύσκεψη των αρχηγών είναι στον αέρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από προχθές δείχνει στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη... ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή της σύσκεψης των αρχηγών πριν από τις επαφές Σαμαρά με τον Μ. Ντράγκι (την ερχόμενη Τρίτη) και την τρόικα, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η συνάντηση των τριών θα γίνει μετά τις συνομιλίες με τους δανειστές και "αναλόγως του βεβαρημένου προγράμματος του πρωθυπουργού".
Εξάλλου, χθες, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να συγκαλεί συσκέψεις κορυφής μόνο για συζήτηση επί της στρατηγικής και όχι για θέματα καθημερινής πολιτικής διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό ο Αντ. Σαμαράς έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην δει τους αρχηγούς πριν ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας και -κατά πάσα πιθανότητα- αφού θα έχει τελειώσει το ραντεβού του με την τρόικα, η οποία έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως προαναφέρθηκε, η τακτική αυτή του πρωθυπουργού έναντι των πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει την πρόθεσή του να "πάρει το παιχνίδι στα χέρια του". Εξάλλου ήδη εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό έλεγαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι "δεν μπορεί ο Σαμαράς να εμφανίζεται ελεγχόμενος και εξαρτώμενος διαρκώς από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.".

Όλα τα μέτρα τώρα

Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι ισχύει απολύτως η πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να πάρει όλα τα μέτρα - σοκ τώρα, κατά τα ζητούμενα της τρόικας. Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη και επ’ αυτού διαβεβαίωσε χθες ο Αντ. Σαμαράς και τον υφυπουργό της Αν. Μέρκελ Γ. Φούχτελ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς τόνισε στον συνομιλητή του την πρόθεσή του να τηρήσει κατά κεραίαν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ενώ ο κ. Φούχτελ, όταν είδε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τις κινητοποιήσεις των ενστόλων, υπογράμμισε την ανάγκη "οι άνθρωποι που κινητοποιούνται να καταλάβουν και να πειστούν ότι αυτές οι αλλαγές είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της Ελλάδας".


Όπισθεν ολοταχώς

Σαν να μην έφταναν αυτά, και επισήμως χθες επιβεβαιώθηκε η αλλαγή γραμμής του Αντ. Σαμαρά -και- σε ό,τι αφορά την πάγια προεκλογική του υπόσχεση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Μαζί με την "επαναδιαπραγμάτευση", την "ανάπτυξη" και τα υπόλοιπα παχιά προεκλογικά λόγια του νυν πρωθυπουργού χάθηκε και η δέσμευση για την εν λόγω εξεταστική.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τη σχετική συζήτηση... "αποπροσανατολιστική" σε σχέση με την "επιχείρηση σωτηρίας της χώρας". "Δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, κοιτώντας προς τα πίσω, να χάσουμε το αύριο. Πρέπει να κοιτούμε την κορυφή του βουνού το οποίο ανεβαίνουμε", τόνισε, μέσω του Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε την εν λόγω εξεταστική και ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης.
"Πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί από την ιστορία, η κρίση έχει ένα όνομα και επώνυμο, Γ. Παπανδρέου" επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει αυτή η εξεταστική "κολυμβήθρα του Σιλωάμ".
Πάντως, η κυβίστηση του Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους "γαλάζιους" βουλευτές, αφού πολλοί εξ αυτών ζητούν να συγκροτηθεί η εξεταστική και να διερευνηθούν όλα. Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία βουλευτών φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας, Γ. Μιχελάκης, που επιθυμεί εξεταστική επιτροπή "εδώ και τώρα" για τον καταλογισμό ευθυνών.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID