EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σούπερ σπαγκέτι καταπολεμά καρδιοπάθειες και καρκίνο

Γαστρονομικό θα είναι το νέο «φάρμακο» για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Ο λόγος για μια σούπερ μακαρονάδα η οποία χάρη στα εμπλουτισμένα θρεπτικά συστατικά της θα κρατάει μακριά τις σοβαρές παθήσεις.

Αυστραλοί ερευνητές θα αναπτύξουν ενισχυμένα ζυμαρικά όχι σε επίπεδο μεγέθους ή γεύσης, αλλά σε επίπεδο υγείας. Στο μεγαλεπήβολο αυτό πρότζεκτ των ερευνητών από την Αδελαΐδα θα συμμετάσχουν -όχι τυχαία- και Ιταλοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και του Μολίζε, καθώς η χώρα τους θεωρείται η πατρίδα της λεγόμενης «πάστα».

Οι μελετητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις θρεπτικές ιδιότητες των κυττάρων της βιομάζας που περιέχονται στο φυτό του σκληρού σιταριού.

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι βιοενεργές ουσίες του σιταριού μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και του γλυκαιμικού δείκτη, που σχετίζονται με τα καρδιακά νοσήματα.

Τώρα θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο η ανάπτυξη του σκληρού σιταριού επηρεάζει τα επίπεδα του αμύλου και των ινών που υπάρχουν στο φυτό, καθώς και το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα αυτών των ινών.

Παράλληλα θα ερευνήσουν τον ρόλο που παίζουν τα δύο κύρια συστατικά των διαιτητικών ινών, οι αραβονοξυλάνες και οι β-γλυκάνες, στην ποιότητα των ζυμαρικών και του ψωμιού που παράγονται από σκληρό σιτάρι.

«Ο όρος “σούπερ σπαγκέτι” έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, των διατροφολόγων και των παραγωγών διατροφικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο» σχολίασε ο καθηγητής Ρέιτσελ Μπάρτον, επικεφαλής της ομάδας που θα διεξαγάγει τις παραπάνω έρευνες.

«Στην πραγματικότητα όμως το σούπερ σπαγκέτι δεν είναι παρά ένα είδος πάστα με ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες, όπως τη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και την καταπολέμηση του καρκίνου του κόλου. Αυτός ακριβώς είναι ο βασικός στόχος των ερευνών μας. Θα προσπαθήσουμε όμως και γενικότερα να βελτιώσουμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ζυμαρικών, έτσι ώστε να γίνουν ένα ακόμα πιο υγιεινό τρόφιμο».
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID