EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΣΥ, αυτοί και τα κριτήρια


 

Σε «πολεμική ετοιμότητα» βρίσκεται το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας μετά τις ανακοινώσεις για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, με αφορμή στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα, σχετικά με την αποδοτικότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 30 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική και στην περιφέρεια, εμφανίζουν χαμηλή βαθμολογία, δηλαδή χαμηλά ποσοστά πληρότητας και θεωρούνται υποψήφια προς ενοποίηση. Οι εξοικονομήσεις από τις συγχωνεύσεις οργανισμών, υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, ήταν άλλωστε μια από τις ελάχιστες προτάσεις που έφερε στο τραπέζι της διυπουργικής σύσκεψης για το «κυνήγι» των χαμένων 11,5 δις. υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Από την εφαρμογή των συγχωνεύσεων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 300-500 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Υγείας, γίνονται συνεχείς συσκέψεις με στόχο τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών. «Εξετάζουμε τη συγχώνευση υπηρεσιών του Υπουργείου με στόχο τη σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου «Pharma and Health Money Conference», για να προσθέσει ότι, «αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν φυσικά και στους εποπτευόμενους φορείς». «Θα προχωρήσουν, τόνισε ο υπουργός, οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων Υγείας και φορέων πέρα από αναχρονιστικές αγκυλώσεις ή εμμονές σε πρόσωπα». Άλλωστε και στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο νέος υπουργός τόνισε ότι «θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, όχι μόνο για τις φαρμακευτικές δαπάνες και την προμήθεια νοσοκομειακού υλικού, αλλά και για την παραγωγικότητα των νοσοκομείων, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης του δημοσίου χρήματος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε περίπου 30 νοσηλευτικά ιδρύματα είτε θα μπουν «λουκέτα», είτε θα υπάρξει πλήρης αλλαγή του αντικειμένου τους, είτε θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη, καθώς στον νόμο 4052/2012 του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ουσιαστικά η «κατάργηση» περίπου 50 μικρών νοσοκομείων ως ξεχωριστών νομικών προσώπων και η ενοποίησή τους με 82 «κύρια» νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά-συγχώνευση ακόμα και τμημάτων νοσοκομείων, καθώς και η αλλαγή χρήσης μικρών νοσοκομείων είναι εφικτή.
Υποψήφιοι
Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχθούν το «τσουνάμι» της συγχώνευσης διατρέχουν τα μικρά και παλιά νοσοκομεία, που δεν παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσιών υγείας, αλλά και εκείνα που δεν εμφανίζουν ικανοποιητική τεχνική αποδοτικότητα. Τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν χαμηλή αποδοτικότητα, η οποία κυμαίνεται από 38-50% είναι: η Πολυκλινική- Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το Γενικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς», το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, το Νοσοκομείο Μελισσίων- Αμαλία Φλέμινγκ, το Γενικό Νοσοκομείο Παμμακάριστος. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι στοιχεία του 2009, και παρουσιάζουν εν γενεί μια άσχημη εικόνα σε νοσοκομεία που στη συνέχεια εμφάνισαν πολύ βελτιωμένες επιδόσεις.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του  νοσοκομείου «Ελπίς», κ. Λευτέρη Παναρέτου, ο οποίος τόνισε πως, η πληρότητα του νοσοκομείου φτάνει το 74,42 για το 2010, με θετικό πρόσημο 36,77 σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011, η αποδοτικότητα και η πληρότητα του νοσοκομείου κινήθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, καθώς οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα μειώθηκαν κατά 40%, ενώ αυξήθηκε παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν. «Την ώρα που χιλιάδες πολίτες στρέφονται προς τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας οφείλει να στηρίξει τη δημόσια υγεία με την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της επαρκούς στελέχωσης, με προσλήψεις προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις και οι ανάγκες της κοινωνίας σε υγειονομική περίθαλψη, αντί να προχωρά χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο και με συνοπτικές διαδικασίες στη συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ, με καταργήσεις νοσοκομείων».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου, όπου τονίζεται, επίσης, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν για το νοσοκομείο τους δεν είναι ακριβή, σημειώνοντας πως η πληρότητά του αγγίζει το 84,43%, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Μελισσίων: «Αγνοεί ή σκόπιμα παραβλέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την έρευνα της Δ/νσης ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του σχετικά με την μέτρηση της Ικανοποίησης του Ασθενή (ποιότητα ιατρικής φροντίδας, ενημέρωση, συμπεριφορά, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.) όπου ανάμεσα στα 131 Νοσοκομεία, πρώτο μαζί με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ήρθε το Νοσοκομείο Α. Φλέμιγκ, με βαθμολογία υψηλότερη του 9 με άριστα το 10 (εφημερίδα Ημερησία, 12/5/2012); Αγνοεί ή σκόπιμα παραβλέπει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ότι τα ποσοστά πληρότητας του Νοσοκομείου για το 2011 ανέρχονται στο 67% (ESY.net) και ότι στην μελέτη της ΕΣΔΥ, όπου αναφέρεται αποδοτικότητα 47% για το 2009, στην ακριβώς διπλανή στήλη για το Α’ εξάμηνο του 2010 η αποδοτικότητα έχει αυξηθεί στο 82%, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Διδάκτορος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Καλογεροπούλου, σχετικά με την αποδοτικότητα των δημόσιων Νοσοκομείων, η αποδοτικότητα του Α. Φλέμιγκ φτάνει στο 97%;».
Για χρήση ψευδών στοιχείων που τελικό στόχο έχουν το κλείσιμο του νοσοκομείου, κάνουν λόγο και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν η πληρότητα του νοσοκομείου είναι 65% και όχι 44%. Σημειώνουν μάλιστα, πως το νοσοκομείο, λόγω της τραγικής του υποστελέχωσης και με απόφαση της διοίκησης, έχει πάψει να εφημερεύει, διευκρινίζοντας πως στη διάρκεια των εφημεριών, η  πληρότητά του ξεπερνούσε το 85%. «Έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε την εγκυρότητα των τωρινών στατιστικών, όταν μάλιστα πέρυσι, με τα ίδια στοιχεία του Υπουργείου ο αριθμός των χειρουργείων στο Γ.Ν.Α. «Πατησίων» ήταν μεγαλύτερος ανά ιατρό του Χειρ/κού Τομέα σε όλη την Αττική. Έχουμε επίσης διαπιστώσει ότι σε στατιστικές του Υπουργείου που αφορούν το Νοσοκομείο μας, εσκεμμένα δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν  από έτους και πλέον η πληρότητα τμημάτων με  μεγάλη  προσέλευση όπως το Οφθαλμολογικό τμήμα και η Μονάδα Θεραπείας Πόνου (…). Ελπίζουμε άμεσα να αποκατασταθεί η αλήθεια για την προσφορά του Νοσοκομείου Πατησίων σε μια νευραλγική  περιοχή με πληθυσμό αναφοράς 1.000.000 κατοίκων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των συγχωνεύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των νοσοκομείων γίνεται με βάση, όχι την πληρότητά τους αλλά την αποδοτικότητά τους, διευκρινίζοντας ότι τα νοσοκομεία που αποδίδουν όχι μόνο δεν θα συγχωνευθούν, αλλά θα ανταμείβονται.
«Ενοικιάζεται»…
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο -για το δημόσιο συμφέρον- τρόπο για την «…αξιοποίηση ενοικίασης της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος  της νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 25 νοσοκομεία, αξιοποιώντας τους πόρους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ περισσότερα από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.
Τις «καλύτερες» επιδόσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κλινών τους αλλά και την προτίμηση των πολιτών συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο τα τριτοβάθμια μεγάλα νοσοκομεία: Αττικόν, Πανεπιστημιακά Λάρισας και Πατρών, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Kρατικό Νίκαιας κ.ά., που παρά τον μεγάλο αριθμό των κλινών τους, όπου το οσοστό κάλυψης σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 100%.
«Μαύρα πρόβατα» του συστήματος αποτελούν τα γενικά νοσοκομεία/ κέντρα υγείας και τα νομαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή τεχνική αποδοτικότητα και μικρή κάλυψη κλινών, παρά τη σχετική επάρκεια πόρων. Παράδειγμα, το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6% και τουλάχιστον 30 ακόμα, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.
Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, αφενός καταγράφουν πάρα πολύ καλή «βαθμολογία», αφετέρου φαίνεται πως σηκώνουν σημαντικό βάρος της περίθαλψης στους νομούς όπου λειτουργούν, καθώς όχι μόνο αποτρέπουν τις διαπεριφερειακές κινήσεις των ασθενών, αλλά και συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο ασθενών από τους γύρω νομούς.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, προς συγχώνευση νοσοκομείου, αποτελεί –σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ- το νοσοκομείο του Ναυπλίου, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, σε έκτακτη συνεδρίαση του απάντησε στα δημοσιεύματα που ξεσήκωσαν την τοπική κοινωνία, καθώς μιλούν για ενοικίαση του νοσοκομείου, τονίζοντας την ανάγκη όχι μόνο παραμονής και λειτουργίας αλλά επιπλέον και αναβάθμισης του νοσοκομείου.
«Πειραματόζωο» σε όλη αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πάντως το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», το οποίο με ανακοινωθείσα πληρότητα 40%, θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας και το Αττικόν. Ήδη 30 νοσηλευτές του νοσοκομείου κρίθηκαν υπεράριθμοι βάσει της απόδοσης του νοσοκομείου και μετακινήθηκαν στο «Αττικό». Το συγκεκριμένο ίδρυμα λέγεται ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης ή Μονάδα ιατρικού Τουρισμού.
Έντονες αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, με «λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν οι γιατροί, αφενός λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε βασικά υλικά, αφετέρου λόγω των επικείμενων περαιτέρω περικοπών στο ιατρικό μισθολόγιο. Με τις οριζόντιες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (επιδόματα, δώρα κ.λπ.), με τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και τις περικοπές στις εφημερίες οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών έχουν υποστεί μείωση κατά 40-45%. Γι’ αυτό και οι γιατροί προειδοποιούν πως, «οποιαδήποτε απόπειρα να περικοπεί εκ νέου το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών θα προκαλέσει κινητοποιήσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι νέοι γιατροί, οι οποίοι μέσω του ΚΙ.Ν.Ι (Κινήματος Νέων Ιατρών) προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη.
Το συντονιστικό Νοσοκομειακών Συνελεύσεων και Επιτροπών Ιατρών Αττικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία της χώρας έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις της τρόικας, το ΕΣΥ οδεύει στην πλήρη κατάρρευση και η υγεία του πληθυσμού κινδυνεύει άμεσα. Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συνθήκες μιας τριτοκοσμικής χώρας. Απουσιάζουν φάρμακα και υλικά με αποτέλεσμα σημαντικές θεραπείες να μην μπορούν καν να χορηγηθούν. Η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει οδηγήσει μαζικά τους ασθενείς στα νοσοκομεία που βουλιάζουν, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό. Προωθείται ο σχεδιασμός για το κλείσιμο κλινών και νοσοκομείων, την ίδια στιγμή που οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα. Όλη η λειτουργία του νοσοκομείου καθορίζεται αποκλειστικά από το κόστος. Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια επιβάλλονται συγκεκριμένες μέρες νοσηλείας με κριτήριο τον περιορισμό των εξόδων. Παραβιάζεται ανοιχτά πλέον η επιστημονική γνώμη του γιατρού, ώστε η φτηνή (ή και μηδαμινή) περίθαλψη να αντικαθιστά την ασφάλεια του ασθενούς».
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλο τον λαό ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγεία με αυτήν την υποχρηματόδοτηση και με τον εξευτελισμό των υγειονομικών. Είναι προφανές, ότι δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, αλλά μόνο οι δανειστές. Γι’ αυτό παπαγαλίζουν και τα ψευδή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα περί δήθεν μη πληρότητας νοσοκομείων», συμπληρώνει η ανακοίνωση του συντονιστικού, καλώντας τους  υγειονομικούς να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι -λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν οι οποίες, όπως σημειώνουν, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους ίδιους- υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι 10 από τους 11 Παθολόγους του Νοσοκομείου Σερρών. Ο 11ος βρίσκεται σε άδεια και θα υποβάλει παραίτηση μόλις επιστρέψει στην υπηρεσία του. Είχε προηγηθεί η συγχώνευση 2 παθολογικών κλινικών και η αύξηση του αριθμού εφημεριών για κάθε παθολόγο, με αποτέλεσμα η λειτουργία της κλινικής να κρίνεται ως επισφαλής.
Σε συνάντησή του πάντως με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της επικράτειας, ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε από τους διοικητές για μια ακόμη φορά περιορισμό των δαπανών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συντάξει πόρισμα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοσοκομείων της χώρας; Εφικτό ή όχι; Ο χρόνος θα δείξει….
Της Νεκταρίας Καρακώστα
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID